Week per week: week 39

Week per week: week 39

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 25-10-2012 om 21:22

Week 39 van de zwangerschap: lees deze week over hoe je aan het vruchtwater kan zien of je kindje op het juiste moment geboren gaat worden.

Lengte van je baby: 49 centimeter
Gewicht van je baby: 3300 gram

Nog heel even en je bent klaar om te bevallen! Je kindje ligt al in de juiste positie voor de baarmoedermond. De botjes van je baby zijn zo soepel dat ze zich gemakkelijk kunnen vormen naar de vorm van het geboortekanaal. Zijn hoofdje heeft kleine openingen in de schedelbeenderen, ook wel de fontanellen genoemd, die ervoor zorgen dat het hoofdje tijdens de bevalling smaller wordt en er gemakkelijker uit kan komen.

Je kindje is gedurende de zwangerschap goed beschermd gebleven dankzij het huidsmeer. Rond de vijfendertigste week van de zwangerschap hebben de meeste stukjes huidsmeer los gelaten. Deze vlokjes drijven sindsdien rond in het vruchtwater. Je kunt aan het vruchtwater zien of een kindje op het juiste moment wordt geboren. Als het vruchtwater namelijk helemaal helder is zonder vlokjes, dan is het kindje te vroeg. Wanneer het water helder is met kleine vlokjes, dan is het kindje mooi op tijd en als het vruchtwater melkwit is – wat betekent dat de vlokjes al helemaal opgelost zijn – dan is het kindje een beetje aan de late kant.

Je kindje is – mits de buikwand niet te dik is - nu goed hoorbaar voor anderen. Door simpel een oor op jouw buik te leggen kunnen ze het hartje van jouw kindje horen kloppen.

Wellicht vind je het onhandig door je dikke buik, maar je mag in dit stadium van de zwangerschap nog steeds vrijen. Zolang de vliezen niet zijn gebroken is er niets aan de hand. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om het samen fijn te hebben, zoals een ontspannende massage.

Als je straks borstvoeding gaat geven, schaf dan nu alvast een voedingsbeha aan en draag hem ook gerust al. Hij heeft een sluiting aan de voorkant en geeft extra steun aan de borsten.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap