Vergroot je kansen om zwanger te worden

Vergroot je kansen om zwanger te worden Foto: TopImg2

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 16-05-2013 om 19:33

Tips om jouw vruchtbaarheid, en daarmee de kans om zwanger te worden, te verhogen.

Tegenwoordig zijn er meer vrouwen aan het werk dan ooit te voren. Veel vrouwen willen eerst carrière maken en zich daarna pas concentreren op het krijgen van kinderen. Het gevolg is dat steeds meer vrouwen pas op hun dertigste of veertigste zwanger willen worden, en dan kan het wellicht wat lastiger gaan.

Sommige vrouwen worden snel zwanger, andere vrouwen niet. Voel je vooral niet direct hulpeloos of onvruchtbaar als je - naar jouw mening - niet snel genoeg zwanger wordt. In dit artikel vind je tips om jouw vruchtbaarheid, en daarmee de kans om zwanger te worden, te verhogen.

Blijf positief
Uit onderzoek blijkt dat niet alleen jouw lichamelijke toestand bepalend is of je snel zwanger wordt of niet. Jouw psychische status speelt hier namelijk ook een rol in! Een positieve houding kan al een enorm verschil maken. Negatieve gedachten hinderen vaak de kansen om zwanger te raken en van veel stress word je minder vruchtbaar. Probeer je daarom niet teveel bezig te houden met het zwanger worden.

Neem een time-out van je drukke schema en gedachten en relax. Je kunt bijvoorbeeld een lekker warm bad nemen of naar een aromatherapeut gaan. Er wordt gezegd dat aromatherapie een positieve uitwerking heeft op de menstruatiecyclus, maar dat kun je uiteindelijk alleen zelf beamen.

Om te ontspannen kun je ook gezellig tijd doorbrengen met je partner. Maak tijd voor elkaar en doe fijne dingen samen. Hierdoor verbetert niet alleen jullie emotionele band, maar het neemt ook de stress en wrijving weg, die wellicht is ontstaan omdat jullie beiden zo hard proberen zwanger te worden.

Acupunctuur
Acupunctuur, zeker gebruikt in combinatie met IVF, heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Het is nog niet bewezen dat acupunctuur ook helpt bij de traditionele manier van zwanger worden, maar kleinere studies door Amerikaanse medici hebben positieve uitslagen. Als je geïnteresseerd bent in acupunctuur, ga dan wel naar een gediplomeerde acupuncturist en niet zomaar iemand die zegt goed te zijn in acupunctuur.

Ovulatie
Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, zijn de kansen om zwanger te worden een stuk groter. De ovulatie vindt meestal plaats tussen de twaalfde en achttiende dag van de cyclus. Tijdens deze periode heb jij de meeste kans om zwanger te worden.

Men zegt dat de ovulatie het meest waarschijnlijk plaatsvindt op dag veertien van de cyclus. Stel dat jouw cyclus 28 dagen duurt – de gemiddelde duur van een cyclus – trek hier dan veertien dagen vanaf. Dit is de dag waarop jij zou ovuleren. Overigens kan een menstruatiecyclus aardig variëren, dus jouw ideale dag is misschien net voor of net na de veertien dagen.

Bij de drogist of apotheek zijn tests te koop die jouw ovulatie kunnen voorspellen. Je zou op deze manier kunnen kijken wanneer je het beste seks kunt hebben om de kansen om zwanger te worden te verhogen. Toch moet een koppel dat probeert zwanger te worden, zo’n drie keer per week seks hebben. Het menselijk lichaam is namelijk zo magisch, dat de ovulatie niet altijd komt wanneer dat wordt verwacht. Regelmatige seks zorgt er niet alleen voor dat jullie relatie versterkt, maar het zorgt er ook voor dat je geen kansen mist!

Wanneer jullie seks hebben gehad, probeer dan zo’n twintig minuten na de zaadlozing niet te bewegen. Op die manier zorg je ervoor dat het sperma van jouw partner in je lichaam blijft, wat de kansen op een bevruchting verhoogt.

Voeding en dieet
Uiteraard spelen goede voeding en een juist dieet een belangrijke rol bij het zwanger worden. Eet regelmatig groente en fruit, de juiste eiwitten en vezelrijke dingen zoals bruin brood, rijst en pasta.

Deze voorbeelden kunnen je helpen om zwanger te worden:

Bladgroenten en groene groenten, zoals kool, boerenkool, broccoli, sla en spinazie zijn rijk aan foliumzuur, een vitamine die heel belangrijk is voor zowel moeder als kind. Foliumzuur ondersteunt de ontwikkeling van de foetus en kan ernstige afwijkingen zoals spina bifida voorkomen. Het is ook essentieel voor de voorplanting en algemene gezondheid van de vrouw. Foliumzuur is naast groene groenten ook te vinden in brood en granen of los te slikken als vitaminesupplement.

Mager vlees of bonen en peulvruchten zijn zeer rijk aan eiwitten en ijzer. Deze belangrijke voedingsstoffen helpen om het ijzergehalte in het lichaam hoog te houden. Een laag ijzergehalte geeft zijn weerslag op de algemene gezondheid van de eierstokken en dit hangt weer samen met de ovulatie.

Zuivelproducten zijn rijk aan calcium en dat heeft iedereen nodig voor gezonde botten en tanden. Als je probeert zwanger te raken, zorg er dan voor dat je genoeg calcium neemt, zodat je lichaam kan ondersteunen bij de ontwikkeling van de eventuele foetus.

Wanneer je al langer dan een jaar probeert zwanger te raken, of wanneer je je ongelukkig voelt, ga dan eens langs bij de dokter om je eventuele problemen te bespreken. Hij kan besluiten je door te verwijzen naar een specialist als hij denkt dat er meer aan de hand is.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap