Week per week: week 40

Week per week: week 40

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 29-10-2012 om 17:08

Week 40 van de zwangerschap: wat gebeurt er precies bij het begin en tijdens de bevalling? En heb je al gedacht aan beschuit met muisjes?

Lengte van je baby: 50 centimeter
Gewicht van je baby: 3400 gram

Week 40! Als je gaat bevallen van je eerste kindje, dan kan een bevalling zo’n zestien tot vierentwintig uur duren. Bij een tweede kindje of meer duurt het meestal maar vijf tot zes uur!

We vertelden je in zwangerschap week 36 wat je alvast klaar kon zetten voor wanneer je in het ziekenhuis zou gaan bevallen. Het is handig om naast al die spulletjes ook een cacaoboterstick mee te nemen, zoals Labello. Van al het puffen tijdens de bevalling en de droge ziekenhuislucht kun je namelijk droge lippen krijgen en dat voelt niet fijn!

Bij de eerste uren van de bevalling kan je kindje nog heerlijk aan het slapen zijn. Wanneer de bevalling begint, met het breken van de vliezen, dan dringen alle geluiden van buitenaf veel beter tot hem door. Naarmate de bevalling vordert en de weeën elkaar steeds sneller opvolgen, krijgt jouw kindje minder bewegingsvrijheid en wordt hij automatisch wakker. De persweeën zijn de minst prettige weeën voor je kindje. Het hoofdje wordt dan namelijk naar benden geduwd, met de kin op de borst, daarna wordt het hoofdje naar achteren gedrukt en hij maakt nog een draai ook! Het hartje van je kindje gaat sneller kloppen en doordat de zuurstofvoorziening tijdens de tocht door het geboortekanaal wat minder kan worden, kan hij zich een beetje duizelig voelen. Wanneer je kindje eenmaal geboren is, dan valt alle druk weg en kan hij zich helemaal vrij bewegen. Hij moet vervolgens in hele korte tijd wennen aan alle nieuwe prikkels, zoals fel licht, kou en harde geluiden.

Heb je trouwens al gedacht aan beschuit, muisjes en boter? Zodra je bevallen bent kan de kraamhulp gelijk gaan smeren!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap