Week per week: week 5

Week per week: week 5

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 27-02-2012 om 21:05

Week 5 van de zwangerschap: zwangerschapssymptomen, het hartje, toxoplasmose en de listeria bacterie.

Lengte van je baby: 2 millimeter

Gewicht van je baby: 0 gram

In week vijf van de zwangerschap wordt het hartje van je baby gevormd. Het hartje begint ook te kloppen. Tevens ontwikkelt de ruggengraat zich. Het embryo is momenteel twee millimeter groot. Als je goed kijkt kun je het embryo zien op een echo en misschien zie je ook al het verschil tussen het hoofdje en het stuitje.

De zwangerschapssymptomen verschillen in deze week niet veel van vorige week. Het kan zelfs zo zijn dat je nog niet eens symptomen hebt. Wel kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en overgeven. Dit komt door de vele hormonen in je lichaam.

Wanneer je weet dat je zwanger bent doe je er goed aan contact op te nemen met een verloskundige of verloskundigenpraktijk bij je in de buurt. Je huisarts kan je helpen als je niet goed weet waar je moet zijn, hij weet namelijk precies hoe dat alles in zijn werk gaat. Het is sowieso goed om je huisarts in te lichten wanneer je zwanger bent. Hij weet op die manier dat hij anders moet omgaan met het voorschrijven van medicijnen als je die de komende acht maanden nodig mocht hebben.

We spraken er in week vier al over: roken en alcohol zijn, helemaal tijdens een zwangerschap, niet verstandig omdat het schadelijk is voor je baby. Naast deze activiteiten is ook het schoonmaken van de kattenbak geen goed idee. In ontlasting van katten kan zich namelijk de parasiet bevinden die toxoplasmose veroorzaakt. Deze parasiet kan ook voorkomen in rauw vlees zoals filet americain of carpaccio. Trek daarom ook altijd handschoenen aan wanneer je in de tuin gaat werken. Zo voorkom je dat je op deze manier met ontlasting van katten in aanraking komt. Naast rauw vlees zijn ook producten waar rauwe melk in verwerkt is gevaarlijk voor je baby. In deze producten kan zich namelijk de listeria bacterie bevinden. Rauwe melk zit bijvoorbeeld in zachte kazen en producten waar “au lait cru” op staat. Waag je verder niet teveel aan orgaanvlees zoals lever of niertjes. Dit bevat namelijk teveel vitamine A. Dit is ook niet goed voor je kindje.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap