Week per week: week 21

Week per week: week 21

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 18-06-2012 om 20:51

Week 21 van de zwangerschap: de hoogte van je baarmoeder, haarkleuring, linea nigra en een goede doorbloeding.

Lengte van je baby: 27 centimeter

Gewicht van je baby: 400 gram 

Je kindje is aan het eind van deze week zo’n 27 centimeter en 400 gram. Als je kindje een meisje is, is haar baarmoeder vanaf deze week helemaal af. Bij jongetjes is het geslachtsorgaan duidelijk te zien. Toch kun je tijdens een pretecho, die je misschien over een paar weken zult hebben, pas echt goed zien of je een jongetje of een meisje krijgt.

Wanneer je op controle gaat bij de verloskundige tast zij met haar handen jouw buik af. Het kan zijn dat ze de hoogte van je baarmoeder op meet, om te kijken hoeveel weken je precies zwanger bent. De hoogte van jouw baarmoeder keer het getal vier geeft namelijk een goede indicatie van het aantal weken dat je zwanger bent. Door de hoogte van je baarmoeder op te meten kan de verloskundige checken of jouw kindje goed groeit. Je baarmoeder bevindt zich nu trouwens ongeveer tot aan je navel.

Als je graag je haar kleurt, wacht daar dan even mee. Door de zwangerschapshormonen die door je lichaam gieren, is je haar erg kwetsbaar en daarom kan een kleuring heel anders uitpakken dan je zou verwachten! Ga gewoon lekker naar de kapper om je haar te laten bijpunten en ga na je bevalling weer verven. Gel of haarlak is trouwens geen probleem.

In de vijfde maand van je zwangerschap ontstaat een donkere streep vanaf je schaamhaar tot je navel. Deze streep, de linea nigra genoemd, verdwijnt vanzelf weer nadat je bevallen bent.

Misschien ga je op de weegschaal staan en schrik je van je gewicht. Vergeet niet dat een zwangere vrouw gemiddeld 12 tot 15 kilo aankomt, dus het is heel normaal dat je zwaarder bent dan normaal. Je gewichtstoename is overigens niet alleen aan vet te wijten; zo weegt je baby aan het eind van de zwangerschap rond de 3400 gram, je borsten groeien zo’n 800 gram en je hebt ook zo’n kilogram extra bloed in je lichaam. Allemaal natuurlijk en het hoort dus gewoon bij je zwangerschap!

Let trouwens op dat je je goed warm aankleedt op koudere dagen. Je moet tijdens je zwangerschap je doorbloeding goed op peil houden en dat lukt niet als je het koud hebt. Laat tangaslips, open schoenen en blote benen even terzijde, maar kies voor een “normale” onderbroek, een legging of panty’s zodat je toch nog een rokje kunt dragen!

Het is trouwens normaal als je je moe voelt in de eerste vier maanden van je zwangerschap. Je bent daar echter nu voorbij, en als jij je nog steeds moe bent, ga dan even langs bij de huisarts. Hij kan bloed prikken om na te kijken of je ijzergehalte wellicht te laag is. Daar wordt een mens namelijk moe van. Voeding met veel ijzer kan je vermoeidheid verhelpen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap