Week per week: week 31

Week per week: week 31

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 27-08-2012 om 19:59

Week 31 van de zwangerschap: je kindje is volop bezig met het opbouwen van zijn weerstand! Verder een nieuw spelletje, en extra opletten op zwangerschapsvergiftiging of toxicose.

Lengte van je baby: 38 centimeter
Gewicht van je baby: 1800 gram

Je kindje is nu al heerlijk stevig en lijkt kant en klaar om op de wereld gezet te worden! Toch moet jouw kleintje nog een paar weekjes blijven zitten in de baarmoeder. Zo heeft hij de tijd om zijn temperatuursysteem te ontwikkelen, want momenteel zou hij zichzelf nog niet warm kunnen houden buiten jouw warme baarmoeder. Ook heeft je kindje nog niet voldoende weerstand opgebouwd en daarom is hij enorm gevoelig voor infecties. Als je kindje toch rond deze tijd wordt geboren, is het wel levensvatbaar. Hij moet dan wel gelijk de couveuse in.

Je kunt een nieuw spelletje gaan spelen met je kindje. Ga ontspannen liggen en leg een warme hand op je buik. Zoek naar een plek waar je kindje niet is (een lege plek dus) en probeer nu, zonder dat je je buik los laat, je buik een klein beetje in te duwen, om vervolgens weer los te laten. Hiermee klots je eigenlijk een beetje met het vruchtwater. Zelf voel je dat ook. Je kunt het klotsen een paar keer herhalen en er een spelletje van maken, je kindje zal er namelijk op reageren door naar jouw hand en de lege plek toe te komen. Dan heb je weer fijn contact met je kleintje!

Zorg ervoor dat je lichaam niet overbelast raakt. Vaak leunt een mens van het ene been op het andere, maar probeer nu eens – letterlijk – met beide benen op de grond te staan. Je bent hierdoor veel meer in evenwicht en het is veel minder vermoeiend.

In de dertigste en veertigste week van de zwangerschap komt zwangerschapsvergiftiging (of toxicose) het meeste voor. Daarnaast heeft een zwangere vrouw er eerder last van bij een eerste zwangerschap dan bij een tweede of latere. Niemand weet eigenlijk hoe toxicose ontstaat of wat het precies is. Wel weet men dat de placenta op zo’n moment niet meer goed functioneert, net als de lever en het nierweefsel. Je herkent toxicose aan een plotseling stijgende bloeddruk, als je last hebt van hoofdpijn, door eiwit in je urine (dit controleert de verloskundige), of als je gemiddeld een pond per week aankomt. Dat is veel te veel. Dit betekent dat je vocht vasthoudt. Je gezicht, vingers, benen en voeten zwellen helemaal op.

Een beginnende zwangerschapsvergiftiging probeert de verloskundige de kop in te drukken door rust voor te schrijven en een zoutarm dieet. Dit dieet wordt voorgeschreven omdat de nieren, die de vochthuishouding regelen, niet goed functioneren. Je lichaam houdt daardoor teveel vocht vast en dit zorgt ervoor dat je bloeddruk en gewicht toenemen. Door zoutarm te eten ontlast je jouw nieren, raak je het vocht dat je vasthoudt kwijt en dalen je bloeddruk en gewicht weer.

Mocht dit zoutarme dieet niet helpen, dan moet je verplicht rust nemen door in bed te blijven. Soms krijg je hier bovenop speciale medicijnen voorgeschreven. Meestal wordt ook besloten tot een ziekenhuisopname. Soms kan het ook nog zo zijn dat wordt besloten om je kindje te halen, omdat er gevaar voor je kindje kan bestaan.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap