Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapssymptomen Foto: VirtualErn

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 17-04-2011 om 21:34

Wat zijn de verschillende zwangerschapssymptomen die erop kunnen wijzen dat ik zwanger ben? En in welke periode treden ze op? Zijn er ook nog andere verklaringen voor deze verschijnselen mogelijk?

Ben ik zwanger?

Er zijn een aantal zwangerschapssymptomen die erop kunnen wijzen dat je mogelijk zwanger bent. Hoewel onderstaande symptomen de klassieke tekenen zijn van zwangerschap, wil het niet zeggen dat als je ze hebt je per se zwanger bent. Sommige symptomen kunnen ook aanduiden dat je ziek aan het worden bent of dat je menstruatie op het punt van starten staat. Als je een menstruatie mist, wil je waarschijnlijk een zwangerschapstest uitvoeren. Als het resultaat positief is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dokter voor een betrouwbaar resultaat.

Bloedverlies

Bloedverlies is één van de vroegste zwangerschapssymptomen. Dit kan al optreden bij 6 tot 12 dagen na de bevruchting. Het bloedverlies is niet van de menstruatie, maar is te wijten aan het innestelen van het embryo in de baarmoederwand. Het bloedverlies is meestal lichtroze in plaats van rood en is van korte duur. Sommige vrouwen zullen op dit moment eveneens last krijgen van hevige krampen.

Andere verklaringen voor bloedverlies: menstruatie, veranderingen in de pil, een infectie.

Vertraging of verschil in menstruatie

Een vertraagde of gemiste menstruatie is het meest voorkomende zwangerschapssymptoom. Er kan echter nog steeds een beetje bloedverlies optreden dat van kortere duur is en lichter van kleur is dan normaal.

Andere verklaringen voor een vertraging of verschil: overmatige gewichtstoename of -verlies, vermoeidheid, hormonale problemen, spanning, stress, niet langer de pil nemen, ziekte of door borstvoeding te geven.

Gezwollen en/of pijnlijke borsten

Gezwollen en/of pijnlijke borsten is een zwangerschapssymptoom dat ongeveer vanaf week 1 of 2 na de conceptie kan optreden. Vrouwen kunnen veranderingen in hun borsten zien en voelen, de borsten zijn vaak gezwollen en gevoelig of pijnlijk bij aanraking.

Andere verklaringen voor gezwollen of pijnlijke borsten: hormonale onbalans, gebruik anticonceptiepil, naderende menstruatie. Premenstrueel syndroom of PMS kan er ook voor zorgen dat je borsten gezwollen zijn en/of pijnlijk aanvoelen.

Hoge vermoeidheid

Vermoeidheid is ook een symptoom bij de zwangerschap. Het kan de eerste week na conceptie optreden. Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben en is dus vrij onbetrouwbaar. Wanneer je echter last hebt van vermoeidheid en ook andere symptomen hebt, kan dit zeker een teken zijn.

Andere verklaringen voor vermoeidheid: stress, depressie, verkoudheid of griep. Andere ziekten kunnen ook voor een uitgeput gevoel zorgen.

Misselijkheid of ochtendziekte

Door de veranderende hormonen hebben veel vrouwen last van misselijkheid in het begin van hun zwangerschap tussen de 2 en 8 weken na conceptie. Vaak zal deze misselijkheid voornamelijk 's ochtends voorkomen maar het kan ook dat de misselijkheid de hele dag aan houdt. Na 12 tot 16 weken zal deze misselijkheid waarschijnlijk afnemen. Er zijn echter ook vrouwen die de hele zwangerschap last blijven houden van misselijkheid. De misselijkheid kan gepaard gaan met overgeven.

Andere verklaringen voor misselijkheid: overmatig eten, antibiotica, te veel alcohol drinken, roken, gebruik van drogerende middelen, maagaandoeningen.

Rugklachten

Pijn in de onderrug is een zwangerschapssymptoom dat optreedt in het begin van de zwangerschap, maar het kan voorkomen dat deze lichte rugpijn gedurende de hele zwangerschap aanhoudt.

Andere verklaringen voor rugklachten: stress, naderende menstruatie, lichamelijke of geestelijke spanningen.

Hoofdpijn

De plotselinge stijging van hormonen in je lichaam kan ertoe leiden dat je in het begin van de zwangerschap hoofdpijn hebt.

Andere verklaringen voor hoofdpijn: uitdroging, naderende menstruatie, vermoeide ogen of andere kwalen zijn vaak de bron van frequente of chronische hoofdpijn.

Frequent urineren

Circa 6 tot 8 weken na de conceptie zul je merken dat je vaker een bezoek moet brengen aan het toilet. Dit komt doordat de baarmoeder aan het groeien is. De baarmoeder drukt hierdoor tegen je blaas aan, waardoor je sneller een vol gevoel hebt.

Andere verklaringen voor frequent urineren: een infectie aan de urinewegen, het verhogen van vochtinname, diabetes, of het nemen van Diureticum.

Donkere kring en bolletjes rondom de tepels

Als je zwanger bent, kan de huid rond de tepels (de tepelhof) donkerder kleuren. Verder kunnen de bobbeltjes groter worden en toenemen in aantal.

Andere verklaringen: overblijfsel van een vorige zwangerschap, hormonale disbalans.

Zin in eten, veel honger

Veel vrouwen krijgen plots een enorme drang om te eten en te snacken. Waarbij je vroeger misschien een afkeer had van bepaalde soorten voedsel, zou het kunnen dat je hier nu plots heel veel zin in hebt. Ook andersom geldt dit. Deze drang naar voedsel kan gedurende de complete zwangerschap duren.

Andere verklaringen voor eetlust: depressie, stress, ziekte, naderende menstruatie, slechte eetgewoonten, gebrek aan een bepaalde voedingsstof.

Obstipatie, moeilijke en pijnlijke ontlasting

Tijdens de zwangerschap kan je last hebben van harde, droge, trage, moeilijke en pijnlijke ontlasting. Dit wordt veroorzaakt door een "verstopping", ook wel obstipatie genoemd. Dit gevoel gaat vaak gepaard met hevige buikpijn. Het wordt veroorzaakt door de hormonen. Je darmen gaan trager werken, er wordt hierdoor meer vocht uit het voedsel gehaald wat leidt tot die drogere ontlasting.

Andere verklaringen voor obstipatie: verandering van voeding, ziekte, dieet, bijwerking van medicijngebruik.

 • usericon

  mijn menstruatie zou de 26ste van deze mnd moeten komen maar gisteren bij het afvegen een beetje bloed(licht)nu heb ik ook last van vleesbomen maar dit nog nooit eerder gehad heb sex gehad waarbij het condoom gescheurt is zit nu dus met de vraag kan dit een innesteling geweest zijn

 • usericon

  Het is moeilijk om te zeggen wat de precieze oorzaak is van het bloedverlies. Het beste kun je toch even contact opnemen met je huisarts. Hij kan je ongetwijfeld verder helpen.

 • usericon

  Ja ik heb morgen een afspraak bij de huisarts......ben alleen een beetje ongeduldig :-)bedankt voor de reactie

 • usericon

  hallo

  ik hoop dat iemand mij kan helpen
  ik ben de laatste paar dagen erg misselijk en heb het gevoel dat ik ongesteld moet worden maar dat moet volgende week pas ik heb ook erg last van mijn borsten ik en mijn man hebben sex gehad rond mijn vruchtbare periode graag hoop ik op een snelle reactie

 • usericon

  Hoi,normaal moest ik vrijdag 13juli men regels krijgen,toen ik ze maandag 16jul ze nog niet had heb ik een test gedaan maar deze was negatief. Ik ben al een jaar gestopt met de pil en was de laatste tijd regelmatig...ik heb ook last in men onderrug en steeds zin om te eten. Ben ik zwanger? Zou ik best een bloedtest laten doen?bedankt vr de raad!

 • usericon

  halo
  ik heb onveilige sex gehad met mijn vriend en ben als de dood dat ik zwanger ben ik slik d epil wel maar door andere medicatie heefd mijn huisarts gezegd dat het KAN zijn dat de pil niet volledig werkt mn vriend zei dat hij voor dat hij voorvocht verloor hem eruit heefd gehaald. kan ik zwnager zijn ? ik heb ook buikpijn en lichtelijk bloedverlies ik heb ook de morning after pil ingenomen . help mij aljeblieft !

 • usericon

  Hallo,
  Ik ben de laatste paar weken (ik denk ongeveer 3a4 weken geleden) slecht omgegaan met het slikken van mijn pil. hiermee bedoel ik dat ik hem onregelmatig slikte en vaak vergat. in deze periode heb ik onveilige seks gehad, ook tijdens mijn ovulatie, of die uberhaupt nog heeft plaats gevonden weet ik niet aangezien ik heel mijn cyclus in de war had gebracht.
  ik slik nu de pil twee weken regelmatig en goed op tijd. ik heb expres geen stopweek genomen en ben dus aan een nieuwe strip begonnen (twee weken geleden dus).
  ik ben sinds deze week onregelmatig aan het bloeden. ik bloed niet elke dag, en als ik bloed is het niet veel en erg licht. Maar toen ik vandaag afveegte was het bloed een stuk donkerder dan normaal.
  ook zijn mijn borsten gegroeid.

  ik ga morgen een afspraak maken bij de dokter.
  zijn dit de gevolgen van het verwaarlozen van mijn pil of is er iets anders aan de hand?

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap