Mijn kind valt me steeds in de rede

Mijn kind valt me steeds in de rede Foto: brooklyn

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 18-01-2013 om 19:33

Doorbreek de gewoonte van je kind iemand in de rede te vallen.

Proberen je kind te leren niet steeds anderen in de rede te vallen kan een lastig proces zijn en zelfs tot frustraties leiden.

Het volstaat helaas niet te zeggen wanneer je wel iemand in de rede mag vallen (noodsituatie) en wanneer niet (uit verveling). Om dit principe in praktijk te brengen is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral bij zeer verbale en energieke kinderen.
Het is daarom goed je kind een aantal fundamentele zaken over goede manieren te leren zoals het op je beurt wachten met praten.

Enkele tips

Belangrijk is dat je allereerst voor jezelf een redelijk doel stelt, wat wil je bereiken. Van schoolgaande kinderen is bekend dat ze in het algemeen moeilijk hun gedachten langer dan een paar minuten ergens bij kunnen houden. Geef, als ze je aandacht vragen, aan dat je zo snel mogelijk tijd voor ze maakt en houdt je aan je woord. Bedenk wat ideetjes om de kinderen zichzelf bezig te laten houden als je bijvoorbeeld aan het telefoneren bent of met iets anders bezig bent. Houdt een doos met puzzels, papier, waskrijt, viltstiften en ander speelgoed dat geen lawaai maakt bij de hand waar ze alleen mee mogen spelen als je moet telefoneren. Zet snoep en drankjes op een plaats waar je kind zelf bij kan zodat het je niet om hulp hoeft te vragen.
Als je moet bellen of een belangrijk gesprek met iemand gaat hebben zeg dat dan tegen je kind en vertel hoelang dat je denkt dat het gaat duren. Vraag voordat je gaat bellen of een gesprek aangaat of je kind nog iets nodig heeft. Doe dan vervolgens je best je aan het tijdschema te houden en check tijdens het gesprek regelmatig of je kind zich nog amuseert. Als je gesprek wat langer gaat duren zeg dat dan je kind en kijk of het nog iets nodig heeft voordat je weer verder gaat.
Lezen is een goed hulpmiddel bij het leren van goede manieren. Verzamel verschillende boeken met verhalen over goede manieren en lees ze samen met je kind. Praat na het lezen met je kind hierover, vraag wat het ervan geleerd heeft en zelf zou doen in een soortgelijke situatie als die zich voordoet.

Geef het goede voorbeeld

En zoals altijd, kinderen leren van wat ze om zich heen zien gebeuren. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je kind leert iemand niet in de rede te vallen als het hoort dat de ouders en broers en zussen dit wel constant doen. Datgene wat je zelf doet heeft een grote invloed op je kind. Zorg dus dat je zelf het goede voorbeeld geeft, val mensen niet in de rede en maak je excuses als je dit toch per ongeluk doet.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding