Opruimen kinderkamer

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 07-09-2012 om 19:34

Elke ouder heeft de aangeboren wens dat zijn kind 'georganiseerd' en veilig door het leven gaat. Maar jonge kinderen zelf zien dat vaak anders, ze willen spelen, spelen en nog meer spelen! Voor als het je niet lukt de kamer van je kind opgeruimd en schoon te houden hebben we een aantal tips om dit toch voor elkaar te krijgen.

Het goed inrichten van een babykamer is met name in het voordeel van de ouder zelf. Als je de spulletjes die je regelmatig nodig hebt bij elkaar legt wordt het verzorgen van je baby makkelijker en veiliger. Leg bijvoorbeeld alle spulletjes die je nodig hebt bij het verschonen van je baby op of vlak naast de commode. Je wilt immers niet door de kamer lopen om spulletjes te pakken terwijl je baby op de commode ligt. En je baby optillen en er mee rond lopen is niet handig en kan zwaar zijn. Hetzelfde geldt voor de badspulletjes van je baby, inclusief washandje en handdoek. Zorg dat je er makkelijk bij kan als je je baby in bad doet. Je laat je baby toch zeker niet alleen in bad om de shampoo te kunnen pakken?

Kleding ophangen

Heb je kleuters, hang dan hun kleding op kleine hangers aan een laag opgehangen roede. Dit helpt hen bij het uitkiezen van hun kleding en ze krijgen het gevoel dat ze hun eigen beslissingen kunnen nemen. Hierdoor beginnen ze het leuk te vinden hun spulletjes opgeruimd te hebben. Als ze groter worden vinden ze het ook prettig dat hun kleren netjes opgehangen zijn.

Efficiënt inrichten van de kinderkamer

Richt de kinderkamer efficiënt in. Gebruik kasten met kleine lades waar je de spulletjes van je kind in kan opbergen. Gebruik alles dat in de inrichting en je budget past. Hoe toegankelijker de kasten zijn hoe groter de kans is dat je kind ze gebruikt.
Hang in een kinderkamer planken aan de muur op reikhoogte van je kind. Op deze planken kan het speelgoed gezet worden en je kind kan het zo pakken zonder eerst van alles overhoop te moeten halen.
Spreek met je kind af met hoeveel speelgoed het tegelijkertijd mag spelen. Als je je kind bijvoorbeeld leert met één speeltje te spelen moet het dit eerst opruimen voordat het met een ander mag spelen. Als het speelgoed op planken staat waar je kind makkelijk bij kan wordt het opruimen erg makkelijk. 

Maak het leuk om op te ruimen

Maak het leuk voor je kind om zijn kamer opgeruimd te houden. Het gebruik van speciale opbergdozen voor speelgoed met kleine onderdelen wordt een leuk onderdeel van het spelen. Zo kan een oude schoenendoos als garage voor kleine autootjes dienen. Nog een voorbeeld dat opruimen leuk maakt; hang een basketbalhoepel boven de wasmand van je zoontje. Zo kan hij elke keer bij het wisselen van z'n kleren wat basketbalbewegingen oefenen.

Laat het kind meehelpen met schoonmaken

Leer je kind hoe het zelf z'n kamer schoon kan houden. Vraag of hij je meehelpt bij het schoonmaken. Laat zien dat als alles een vaste plaats heeft het schoonmaken veel makkelijker is. Je zou zittend op het bed je kind aanwijzingen kunnen geven bij het schoonmaken. Zo zal het leren wat er moet gebeuren als je er een keer niet bij bent.

Het schoonhouden van een kinderkamer kan een lastige taak zijn maar als het opgeruimd blijft wordt het een stuk makkelijker. Om van bovenstaande tips een gewoonte te maken vraagt wat inspanning en tijd maar het zal zeker een positief effect hebben.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding