Stoppen met duimzuigen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 04-10-2012 om 20:21

Waarom zuigen kinderen op hun duim en hoe kun je dit terugdringen?

Veel ouders maken zich zorgen om het duimzuigen van hun kind.

Waarom duimzuigen peuters?

Peuters zuigen op hun duimen omdat het rustgevend en comfortabel is. Het is waarschijnlijk iets dat ze al deden voor de geboorte en deze gewoonte keert weer terug als ze nerveus, geïrriteerd, angstig of ziek zijn. Ze gebruiken het ook vaak om zichzelf 's nachts weer in slaap te sussen.

Wat zijn de gevaren voor het gebit?

Ouders hoeven zich hier in principe geen zorgen over te maken tenzij het kind blijft duimen nadat de melktanden gewisseld zijn, zo rond het zesde levensjaar. Experts zeggen dat de intensiteit van het duimzuigen en de kracht van de tong het gebit vervormt en het dragen van een beugel later noodzakelijk maakt.
Kinderen die hun duim alleen maar passief in de mond hebben zouden later minder problemen met hun gebit krijgen dan kinderen die echt stevig aan de duim zuigen.
Als je je hier zorgen over maakt houd dan je kind goed in de gaten en bekijk zijn 'techniek'. Als blijkt dat het krachtig aan z'n duim zuigt zou je eerder met het terugdringen van het duimzuigen kunnen beginnen.

Duimzuigen afleren?

Je kind straffen of erover zeuren zal niet helpen omdat het duimzuigen meestal een automatische reactie is. Zoiets als een elastisch verbandje om de duim doen om het duimzuigen terug te dringen zal een onrechtmatige straf blijken, met name omdat je kind geniet van het rustgevende gevoel en het gevoel van veiligheid.

Probeer af te wachten met het actief terugdringen van het duimzuigen. Meestal geven kinderen het duimzuigen op als ze een andere manier gevonden hebben om zichzelf te kalmeren en zich op het gemak te voelen.
Overweeg je kind alternatieven te bieden waarmee het zich op z'n gemak kan voelen zoals een fopspeen, een zachte deken of een speeltje dat een slaapliedje speelt. Belangrijk is te weten wanneer je kind gaat duimzuigen en het hier dan een alternatief voor te bieden.
Als blijkt dat je kind moe is, probeer het dan meer dutjes te laten doen. Als je kind regelmatig op z'n duim zuigt terwijl het naar de televisie kijkt, probeer het dan af te leiden met een speelgoedje waarbij het z'n handen moet gebruiken.

Oudere kinderen die in het openbaar duimzuigen moet je hier voorzichtig op wijzen. Reageer positief en prijzend als je kind zelf een alternatief voor het duimzuigen heeft gevonden en dit gebruikt. Uiteraard kun je ook bij pediatrische tandartsen, ook wel de kinderartsen van de tandheelkunde genoemd, terecht voor suggesties om je kind van het duimzuigen af te helpen.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gedrag