Tweetalig onderwijs op basisscholen

Tweetalig onderwijs op basisscholen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 18-01-2014 om 19:09

Dit jaar op 12 basisscholen als proef.

Eén van de hot items recent in het nieuws was de lancering van 'Juf, can I go to the toilet?' door de Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker. Het betreft hier een proef voor volledig tweetalig onderwijs welke na de komende zomervakantie op 12 basisscholen zal starten. Aanleiding hiervoor is o.a. de vraag naar tweetalig onderwijs vanuit scholen en ouders uit steden met een sterke internationale oriëntatie.

De proef houdt in dat jonge leerlingen, al vanaf de kleuterschool, niet alleen les in de Engelse taal krijgen maar dat ook vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis en gym in het Engels worden gegeven. Wel is afgesproken dat maximaal de helft van de lestijd in het Engels mag worden gegeven.
Ondertussen werkt de Staatssecretaris aan een wetsvoorstel waarmee álle basisscholen de mogelijkheid krijgen om structureel tot 15% van de onderwijstijd de Engelse, Duitse of Franse taal als instructietaal te gebruiken.

In 2015 zal het aantal scholen dat aan de proef deelneemt met nog eens 8 worden uitgebreid. In 2019 zal worden bekeken in hoeverre deze proef bij de dan 20 deelnemende scholen is geslaagd. Mocht blijken dat het succesvol was dan kan men besluiten om meer basisscholen toe te staan op tweetalig onderwijs over te stappen.

Uit onderzoek blijkt dat extra taallessen nuttig zijn. Zo spreken kinderen die op jonge leeftijd spelenderwijs les in een vreemde taal hebben gehad, deze taal veel beter dan kinderen die hier pas in groep 7 of 8 kennis mee maken. Tevens wordt gesteld dat er geen negatieve effecten zijn.

Doe mee aan onze poll en laat weten hoe je over over tweetalig onderwijs denkt.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over school & leren

  • Typeles

    Typeles

    Anno 2012 werken veel mensen met een computer. Niet alleen in het bedrijfsleven of voor de fun, ook schoolgaande kinderen werken steeds vaker met de computer. Dat sterke staaltje techniek bestaande uit een toetsenbord en beeldscherm is niet meer weg te denken uit onze s...
    Typeles

  • Leerplicht

    Leerplicht

    Elk kind dat in Nederland woont en tussen de vijf en zestien jaar oud is, is leerplichtig. Dit geldt ook voor nieuwkomers, kinderen die in Nederland wonen maar in een grensstreek naar school gaan voor en kinderen met een andere nationaliteit.
    Leerplicht

  • Leren lezen

    Leren lezen

    Al vanaf het moment dat je kind in groep 1 zit zal het beginnen met het herkennen van vormen van letters en woordjes. Het echt leren lezen begint echter pas vanaf groep 3. Dit proces waarin een kind leert lezen heet het aanvankelijk lezen.
    Leren lezen