Gewoon even pinnen, papa!

Gewoon even pinnen, papa!

miriam-van-broekhuizen Blogpost door: miriam-van-broekhuizen
Geplaatst op: 23-01-2016 om 16:35

Ja ja de voorjaarsvakantie komt er weer aan! Iedereen kijkt ernaar uit. Even helemaal niks, geen school, geen werk. Opladen gaan we! Dus gezinnen met kinderen gaan erop uit. Op naar de zon, een skioord of in eigen land naar een huisje op een park of een hotelletje. Een goede voorbereiding, wat wil je allemaal meenemen? Dan begint de reis, heerlijk! Uiteindelijk kom je op je vakantiebestemming aan.
En voor je het weet loop je daar dan met koffers en tassen vol kleding en andere vakantiespullen. En dan loop je gezellig in een winkelstraat en zien de kinderen allerlei interessante en leuke artikelen. "Mam, kijk, wat een stoere schoenen! Mag ik die?" "Papa, mag ik dat spelletje? Please, mag dat? Please?" Voor je het weet ben je door je geld heen. Kinderen denken daar niet over na. Gewoon naar de pinautomaat gaan en pinnen maar! Weer nieuw geld!

Overal zijn natuurlijk verleidingen. In de supermarkt, bij de kassa vooral, liggen allerlei speeldingen of lekkers. De winkeliers willen gewoon hun waar verkopen natuurlijk! Dus stallen ze dat waar de kinderen het goed kunnen zien liggen. En de kinderen die vragen er gewoon om. Of zeuren door. En jij bent net even druk, met van alles te gaan betalen, of uit te zoeken. Dat moment voelen kinderen natuurlijk juist heel goed aan! En jij wil van het gezeur af dus stem je toe. En ben je weer een stuk speelgoed rijker. Of heb je allemaal ineens een ijsje in je handen. Niks mis mee natuurlijk...

Op vakantieparken is ook genoeg te beleven! Allerlei leuke kraampjes en winkeltjes, van alles en nog wat te doen. Activiteiten in het zwembad, in de sporthal. Allemaal superleuk om te doen! Kermisactiviteiten, allerlei spelletjes om te spelen, gezinsactiviteiten. En de kinderen willen het het liefst allemaal. Tja, wat doe je dan? Je hebt toch vakantie, dus doen! Toch? En als je geld op is, pin je toch gewoon even nieuwe flappen? Tja. De vraag is of je dat echt ook wilt. Zeurende kinderen, die nog beloond worden ook voor hun gedrag. En ze willen steeds meer lijkt het wel. Is dat wat we willen?

Mijn kinderen hebben vanaf groep 7 kleedgeld gekregen. Dat heeft ze veel gebracht, en mij ook! Want was het eerder dat ze perse die cars-spijkerbroek wilden hebben, sinds ze hun eigen geld daarvoor hebben, zeggen ze nou daar kan ik anders bij die-en-die-winkel wel twee broeken voor kopen! Zelfs een wijnbal, je weet wel, die naast de kaneelstokken liggen op de kermis, vond madame te duur in de parkwinkel. Want die kon ze immers veel goedkoper krijgen!
Dus kregen mijn kinderen als we op vakantie gingen altijd hun eigen portemonnee mee, met inhoud! Dan zeiden we tegen ze: "Dit is jouw pinautomaat voor de komende weken! Als je geld op is, is het op! Kijk maar wat je er allemaal voor kan doen!" Ze vonden het geweldig! Natuurlijk keken wij als ouders wel een beetje mee. Aan het begin van de vakantie, als we net aangekomen waren, bekeken we wat er allemaal te doen was in de omgeving. Zo konden ze al een beetje rekenen hoeveel ze nodig zouden hebben. Dan konden ze het ene niet doen en het andere wel. Ze worden heel zelfstandig op deze manier. Ze leren ‘op is op’, ze leren plannen, sparen en bekijken hoe je iets wat je heel graag wilt toch voor elkaar kan krijgen! Superidee toch? Je eigen pinautomaat mee op vakantie?!? En papa's pinautomaat werkt ook nog wel als het nodig is!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere columns van miriam-van-broekhuizen