Oudere vaders en geboorteafwijkingen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 27-02-2014 om 20:15

De relatie tussen de leeftijd van de vader en geboorteafwijkingen

De afgelopen dagen is er in de kranten en op de radio weer veel aandacht besteedt aan de vraag of er een verband bestaat tussen oudere vaders en geboorteafwijkingen. Er wordt al langer onderzoek gedaan naar de relatie tussen de leeftijd van een vader en DNA-mutaties bij kinderen. In 2012 zijn er hier al publicaties over verschenen. Toen al bleek uit onderzoek dat er een duidelijk verschil is in het aantal nieuwe mutaties bij kinderen met een jonge vader en die met een wat oudere vader. Gemiddeld komen er ongeveer 25 nieuwe mutaties voor bij een kind van een vader van 20 jaar. Is de vader 40 jaar oud dan stijgt het aantal mutaties naar 65. Per levensjaar van de vader stijgt het aantal mutaties dus met twee bij het kind.

Hoe zit het dan met de leeftijd van de moeder?

Dit blijkt geen invloed te hebben op het aantal nieuwe mutaties bij het kind. Ongeacht de leeftijd van de moeder is zij verantwoordelijk voor 15 van die mutaties. De verklaring die hiervoor gegeven wordt is vrij eenvoudig. Omdat sperma voortdurend wordt geproduceerd deelt het zich erg snel. Een eicel daarentegen wordt slechts éénmaal aangemaakt. Het ontstaan van mutaties is dus afhankelijk van het aantal keren dat een cel deelt. De leeftijd van de vrouw is wel van groot belang bij de conceptie (bevruchting). De kans op chromosoomafwijkingen is bij oudere vrouwen namelijk groter. En in tegenstelling tot mutaties hebben chromosoomafwijkingen altijd effect op de gezondheid van een kind.

Hoe erg zijn het extra aantal mutaties?

Ook hier is in 2012 al een inschatting over gemaakt. Het blijkt dat ongeveer 10% van nieuwe mutaties bij mensen schadelijk zijn. Terugkijkend naar wat eerder geschreven is betekent dit dat een kind van een jongere vader twee schadelijke mutaties mee krijgt terwijl een kind van een oudere vader er ongeveer zes mee krijgt. Staan deze mutaties op zichzelf dan zullen ze een beperkt effect hebben voor de gezondheid maar in combinatie kunnen de gevolgen voor de gezondheid ernstig zijn. Logischerwijs is dus de kans op een verkeerde combinatie groter bij kinderen van oudere vaders. De stoornissen waar kinderen van oudere vaders meer kans op hebben zijn bijvoorbeeld autisme, schizofrenie en dyslexie.

Nieuw onderzoek

Nu blijkt dus uit nieuw onderzoek dat kinderen van oudere vaders serieus meer kans hebben op gezondheidsproblemen zoals de eerder genoemde stoornissen.
De boodschap voor toekomstige vaders is duidelijk. Wacht niet tot je in de 40 of 50 bent als je kinderen wilt.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & aandoeningen

 • Voorkom een bochel bij je kind

  Voorkom een bochel bij je kind

  Bijna de helft van de jongeren heeft een 'gameboyrug'.
  Voorkom een bochel bij je kind

 • Mijn kind is vermist

  Mijn kind is vermist

  Daarnet zat jouw kind nog tv te kijken en nu is hij nergens meer te bekennen! Je hebt hem al een paar keer geroepen en gezocht maar je krijgt geen reactie. Je krijgt het benauwd.
  Mijn kind is vermist

 • Een bril

  Een bril

  Sommige kindjes hebben op jonge leeftijd een bril nodig. Dit kan je als ouder gaan opvallen als je kindje vaak dicht bij de tv gaat zitten om scherp te zien, het scheel gaat zien of moe is aan het einde van de dag. Oudere kinderen kunnen last hebben van hoofdpijn of ver...
  Een bril