Een bril

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 14-12-2011 om 20:31

Sommige kindjes hebben op jonge leeftijd een bril nodig. Dit kan je als ouder gaan opvallen als je kindje vaak dicht bij de tv gaat zitten om scherp te zien, het scheel gaat zien of moe is aan het einde van de dag. Oudere kinderen kunnen last hebben van hoofdpijn of vermoeidheid door het lange dichtbij lezen.

Een bril voor je kind

Een opticien kan niet bepalen of je kind een bril nodig heeft, dit doet een oogarts. Een oogarts maakt met een speciale oogdruppel de pupil groter om zo een eventuele brilafwijking te meten. Het scherpstellen van de lens wordt door deze druppel ook tijdelijk uitgeschakeld. Druppelen is wel erg spannend voor een kind; naast het druppelen zelf ziet een kind tijdelijk slechter door de druppels en heeft het last van fel licht. Na onderzoek van de oogarts komt de diagnose aan bod, welke wellicht valt onder de meest voorkomende afwijkingen:

Scheelzien (strabismus)

Bij scheelzien of strabismus heeft een kind een afwijking aan de stand van de ogen. Ze zijn niet op hetzelfde punt gericht en werken niet goed samen. Bij het normale scheelzien werken de oogspieren normaal. Elk oog wordt bewogen door zes oogspieren. Bij een rechte oogstand werken beide ogen goed samen. Deze samenwerking wordt ontwikkeld in de eerste drie levensjaren van een kind. Wanneer de ogen niet rechtstaan, betekent dit dat de balans tussen de ogen verstoord is. Een oog kan hierbij naar buiten afwijken, naar binnen, naar boven of naar beneden. Dit noemen ze scheelzien. Het kan bij scheelzien niet om één oog gaan, het komt ook voor dat de ogen afwisselend scheel staan.

Voor scheelzien is niet altijd een oorzaak bekend. Wel kunnen de volgende factoren een rol spelen:

  • Erfgelijkheid: scheelzien kan vanaf de geboorte al aanwezig zijn, maar ook later ontstaan door een infectieziekte, emoties, schrik of ongeval.
  • Verziendheid (onscherp zien van veraf): bij verziendheid moeten de ogen zich extra inspannen om een scherp beeld te krijgen. Dit kan leiden tot scheelzien.
  • Te vroege geboorte: dit is een risicofactor voor het ontstaan van scheelzien.

Scheelzien wat ontstaat door verziendheid kan simpel gecorrigeerd worden met een bril. Een andere optie is een operatie, waarbij in sommige gevallen samenwerking tussen de ogen ontstaat. In andere gevallen is zo’n operatie alleen een cosmetische correctie.

Lui oog (amblyopie)

Een lui oog is een oog dat minder goed ziet omdat het minder wordt gebruikt dan het ‘goede’ oog. Dit heet ook wel amblyopie en kan ontstaan door scheelzien of een verschil in brilsterkte tussen beide ogen. 


Je ziet niet alleen met je ogen, maar ook met je hersenen. Licht valt, door het hoornvlies en de lens in het oog, op een vlies wat achterin de oogbol zit: het netvlies. Vanaf daar worden de signalen naar de hersenen gestuurd, die het na de verwerking omzetten in een beeld met betekenis, zoals je papa of mama of je knuffel. Het “zien” ontwikkelt zich in de eerste levensjaren, daarom geeft een behandeling van een lui oog in deze periode het beste resultaat. Hoe eerder een lui oog wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat een behandeling succesvol is en leidt tot een goede gezichtsscherpte. Ook bij een lui oog speelt erfelijkheid of vroeggeboorte een rol. Kindjes die uit een familie komen met luie ogen, scheelzien of veel hoge brilsterkten moeten al vroeg gecontroleerd worden.

Als een lui oog wordt veroorzaakt door een brilafwijking, is een bril de juiste oplossing. Een lui oog is namelijk een achterstand in het zien, welke ingehaald moet worden. Dit gebeurt door middel van een oogpleister, al dan niet in combinatie met een bril. Hoe lang een pleister of bril gedragen moeten worden varieert per kind. Vaak gaat het wel om één tot enkele uren per dag voor een langere periode.

De bril

Om scherp te kunnen zien, moeten het hoornvlies en de lens in je oog licht op zo’n manier afbuigen dat het precies op het netvlies valt. Als een beeld niet op de juiste manier op het netvlies wordt geprojecteerd dan we van een afwijking in de brilsterkte. Een brilafwijking is voornamelijk erfelijk, maar kan ook worden veroorzaakt door en vroeggeboorte.

Er zijn een aantal verschillende brilafwijkingen:

  • Verziendheid: het oog is in verhouding eigenlijk te klein. Licht wordt te weinig afgebogen, met als gevolg dat beeld achter het netvlies wordt geprojecteerd. Je krijgt hierdoor vooral van dichtbij onscherp beeld. Verziendheid kan gecorrigeerd worden door een bril met bolle glazen, ofwel een plus-bril. Licht valt door deze bril op het netvlies, waardoor je weer scherp ziet. Verziendheid met een plus-bril zie je vaak bij kinderen; maar soms wordt het pas later ontdekt. Dit komt omdat kinderen zeer soepele lenzen hebben en hiermee de afwijking zelf corrigeren. Dit kost echter veel inspanning, waardoor een kind in de loop van de dag hoofdpijn krijgt. Ook kan een lui oog of scheelzien ontstaan. Een plus-bril geeft in deze gevallen vaak een gunstig effect op de klachten.
  • Bijziendheid: hierbij is het oog in verhouding te groot. Licht wordt nu juist te ver afgebogen, waardoor het vóór het netvlies valt. Gevolg: onscherp zicht veraf; soms ook van dichtbij. Vaak ontstaan de eerste klachten bij kinderen tussen de acht en twaalf jaar, waarbij ze bijvoorbeeld het schoolbord niet goed meer kunnen lezen. Bijziendheid kan gecorrigeerd worden met een bril met holle glazen ofwel een min-bril. De brilsterkte neemt, als gevolg van groei, toe tot ongeveer achttien jaar.
  • Beeldvorming: hierbij is het hoornvlies of de lens niet helemaal bolvormig, maar ovaal van vorm. Hierdoor komt het beeld wel op het netvlies, maar wederom niet scherp. Licht wordt in één richting sterker afgebogen dan in een andere richting. Het gevolg is dat je op deze manier op geen enkele kijkafstand een scherp beeld creëert. Beeldvorming wordt vaak gecorrigeerd met een “cilinder-bril”, een bril met lenzen die in één richting meer gebogen zijn.

 

  • usericon

    Ik heb een oog wat telkens naar binnentrekt
    en ik ben 15
    Wat kan hier de oorzaak van zijn.
    Ik heb ook het gevoel of ze me oog er telkens uit willen duwen.
    Dit doet best veel pijn.

    Weten jullie misschien de oorzaak

  • usericon

    The graph does not aim to give an exhaustive lists of wars. It takes itrpisanion from a food recipe type representation of data, in which also does not aim to give an exhaustive list of good.If the reader starts from top to left, which is a common way of reading maps or graphs, it starts by saying 38 mill deaths and 25 conflictsAnd lastly, in reference to Dave, the immigration to Europe most likely refers to individuals perishing, in particular crossing the Mediterranean, The migration is made so difficult by European governments many die under way. So if anything it is a criticism aimed at neo-nazis.It might be a bad graph for impatient web-surfers but the aim of this graph I believe is very much qualitative rather than quantitative.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & aandoeningen