Voorkom een bochel bij je kind

Voorkom een bochel bij je kind Foto: John Morgan

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 14-09-2013 om 18:24

Bijna de helft van de jongeren heeft een 'gameboyrug'.

Kinderen die in de groei zitten en vaak kromgebogen boven een tablet, gameboy en smartphone zitten hebben meer kans op een vergroeide, kromme rug. Er ontstaat te veel druk op de rug waardoor de tussenwervelschijven aan de voorkant dunner worden dan aan de achterkant en de rug krom groeit. Waar kinderen meer dan honderd jaar geleden een bochel door kinderarbeid kregen, krijgen ze deze nu door de eerder genoemde apparaten. Een lichaam kent namelijk het verschil niet tussen een dag kromgebogen werken en acht uur boven een iPad zitten.

Recentelijk hebben artsen en deskundigen gewaarschuwd voor deze wat ze noemen 'gameboyrug'. Dit omdat artsen steeds vaker jongeren op consult krijgen die dezelfde rugproblemen als oude mensen blijken te hebben. Bij een groot Fins onderzoek blijkt uit MRI-scans dat de ruggen van schijnbaar kerngezonde kinderen tussen de 8 en 18 jaar al kenmerken vertonen die je ook bij ouderen ziet. Het gevolg hiervan is dat er momenteel al jongeren van 19 jaar aan een hernia worden geopereerd. De artsen en deskundigen stellen dat bijna de helft van de jongeren een 'gameboyrug' heeft.

Gelukkig geven de artsen ook tips om zo'n vergroeide rug te voorkomen. We zetten er een aantal op een rijtje:
- stimuleer je kind het gamen met bijvoorbeeld een iPad niet zittend maar liggend op de buik te doen,
- als er toch zittend gespeeld wordt, zorg dan voor een goede zitbalans. Laat je kind op het puntje van z'n stoel zitten en afwisselend één been naar achteren bewegen zodat z'n knie naar beneden wijst.
- laat je kind voldoende bewegen, sporten maakt de spieren sterker.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & aandoeningen

 • Oudere vaders en geboorteafwijkingen

  Oudere vaders en geboorteafwijkingen

  De relatie tussen de leeftijd van de vader en geboorteafwijkingen
  Oudere vaders en geboorteafwijkingen

 • Mijn kind is vermist

  Mijn kind is vermist

  Daarnet zat jouw kind nog tv te kijken en nu is hij nergens meer te bekennen! Je hebt hem al een paar keer geroepen en gezocht maar je krijgt geen reactie. Je krijgt het benauwd.
  Mijn kind is vermist

 • Een bril

  Een bril

  Sommige kindjes hebben op jonge leeftijd een bril nodig. Dit kan je als ouder gaan opvallen als je kindje vaak dicht bij de tv gaat zitten om scherp te zien, het scheel gaat zien of moe is aan het einde van de dag. Oudere kinderen kunnen last hebben van hoofdpijn of ver...
  Een bril