Het consultatiebureau

Het consultatiebureau Foto: Julien Haler

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 08-12-2011 om 20:05

Hoera! Je kindje is geboren. Naast alle beschuiten met muisjes, luiers verschonen en visite ontvangen staat er nog iets belangrijks op de agenda: namelijk een bezoek aan het consultatiebureau. Wat is zo’n consultatiebureau precies en waarom is het zo belangrijk?

Wanneer je kindje is ingeschreven in het gemeenteregister krijgt het consultatiebureau een seintje van de gemeente. Een verpleegkundige van het consultatiebureau neemt contact met je op om bij je thuis langs te komen. Tijdens deze eerste afspraak bekijkt ze hoe het met jou en je kindje is en ze legt je uit wat je van een consultatiebureau kunt verwachten.

Wat is het consultatiebureau?

Een consultatiebureau (of in België Dienst Kind en Gezin) is een instituut dat valt onder de Jeugdgezondheidszorg. Het verzorgt de medische basiszorg van kindjes van nul tot vier jaar en kan vallen onder een thuiszorgorganisatie of de gemeente. Elk bureau werkt met landelijk vastgestelde protocollen en werkafspraken. De taak van een bureau is bijvoorbeeld het in de gaten houden van de gezondheid en ontwikkeling van jonge kindjes en het signaleren van eventuele problemen op die gebieden. Tevens verzorgt een consultatiebureau het geven vaccinaties en voorlichting over allerlei onderwerpen over de gezondheid van jonge kindjes. Een bezoek aan een consultatiebureau is geheel vrijwillig, het is geen verplichting. Dat neemt niet weg dat het fantastisch leuk is om te kijken hoe je kindje groeit en groeit!

In het eerste levensjaar van je kindje word je acht keer uitgenodigd op het consultatiebureau. Na het eerste jaar krijg je nog eens vijf uitnodigingen. Omdat een consultatiebureau zorgt voor het vaccineren van je kindje, hangen de momenten waarop je in het eerste jaar wordt uitgenodigd voor een bezoekje samen met de periodes van vaccineren. Er zit op deze manier in het eerste half jaar vaak steeds een maand tussen twee afspraken en daarna twee tot drie maanden.

Medewerkers en hun taken

Bij een consultatiebureau zijn diverse medewerkers werkzaam. Zo werkt er een consultatiebureau-arts, dit is vaak een basisarts; maar tegenwoordig ook steeds meer een HBO-geschoolde jeugdarts. De arts werkt samen met een verpleegkundige en een assistent. De assistent meet en weegt je kindje bij binnenkomst, noteert gegevens in het dossier en groeiboekje en plant afspraken in. Een verpleegkundige houdt samen met de arts de gezondheid en ontwikkeling van je kindje in de gaten. De arts is vaak gericht op de medische kant; de verpleegkundige op de opvoedkundige kant. Tijdens een consult kijken ze samen naar hoe je kindje groeit, hoe de ontwikkeling van de motoriek en spraak verloopt, hoe het eetpatroon is en hoe je kindje zich gedraagt. Een arts verricht ook lichamelijk onderzoek. Vaccineren gebeurt door zowel de arts als verpleegkundige.

Extra afspraken

Wanneer een arts of verpleegkundige tijdens een bezoekje aan het consultatiebureau iets bij je kindje constateert waarover zij zich zorgen maken, plannen ze in overleg met jou een extra afspraak. Met deze extra afspraak kunnen de arts en verpleegkundige de groei van je kindje beter in de gaten houden en eventuele problemen opsporen of voorkomen. Als je zelf vragen hebt mag je natuurlijk ook contact opnemen voor een extra afspraak, want uiteraard zijn een arts en verpleegkundige er ook voor om vragen te beantwoorden. Dit kunnen simpele vragen zijn over opvoeden, borstvoeding of slapen. Voor ingewikkelde vragen of problemen kun je worden doorverwezen naar een andere huisarts of specialist.

Tot slot: alle medewerkers van een consultatiebureau hebben, net als alle medewerkers in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht. Ze zullen nooit zonder jouw toestemming gegevens van je kindje doorgeven aan derden.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling