Verlegenheid bij kinderen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 14-09-2012 om 18:43

Wat is verlegenheid en wat kan je doen om dit gedrag bij je kind te verminderen? En wat zijn mogelijke redenen voor verlegenheid?

Wat is verlegenheid?

Stel, Mieke staat op het punt de schoolkantine binnen te lopen. Al de andere kinderen zitten al in groepjes, ze kletsen, lachen en eten hun lunch. Mieke is bang dat iedereen naar haar zal kijken als ze verder loopt. Ze blijft daarom buiten de kantine staan en probeert voldoende moed te verzamelen om naar binnen te gaan. Haar hart bonst in haar borstkas, haar handpalmen zijn klam van het zweet, ze voelt dat ze bloost en ze loopt weg.

Verlegenheid tijdens de kinderjaren

Verlegen kinderen zoals Mieke hebben last van het zogenaamde approach-avoidance conflict. Dit betekent dat ze graag anderen benaderen maar tegelijkertijd bang zijn dit te doen. Het resultaat hiervan is dat ze niet echt goed zijn in het benaderen van mensen, ze minder sociale vaardigheden bezitten en denken dat alles wat ze zeggen saai of stom is.

Verlegen kinderen kunnen lagere resultaten behalen in tests die face-to-face interacties vereisen, en ze kunnen vanwege hun angst om te praten als minder intelligent worden gezien dan ze zijn. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij het lage gevoel van eigenwaarde van het verlegen kind alleen maar wordt versterkt. 
Tijdens de latere kindertijd en de puberteit wordt verlegenheid meer en meer geassocieerd met eenzaamheid, depressiviteit, angst voor sociale contacten en een lage eigenwaarde. Verlegen mensen voelen zich klein ten opzichte van anderen en zouden het liefst willen verdwijnen.

Verlegenheid kan aangeboren zijn of het kan door de opvoeding ontstaan. Verlegenheid kan ook in de familie zitten. Ongeveer eenvijfde van de baby's wordt geboren met een neiging naar verlegenheid. Verlegenheid kan veroorzaakt worden door eenmalige of terugkerende incidenten die een onbehaaglijk of onwaardig gevoel achter laten ( eerste schooldag, gepest worden enz.).

De invloed van de huidige tijdgeest

Toenemende criminaliteit en kleinere families zorgen er onder andere voor dat kinderen minder op straat spelen en hun vertier zoeken in computeren, video games spelen en televisie kijken. Bij deze vormen van vermaak is er geen direct contact met andere mensen. Deze veranderingen pakken 'gunstig' uit voor een verlegen persoon en kunnen zijn verlegenheid alleen maar versterken.

Hoe verlegenheid te verminderen?

Door je kind als ouder goed te steunen help je het om zich beter te laten voelen. Overbezorgdheid en een te beschermende opstelling helpt je kind echter niet bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Samen boeken of artikelen lezen over verlegen kinderen en hoe zij hier mee om gaan is ook een goede manier om de eigenwaarde van je kind te versterken.
Als ouder moet je in ieder geval nooit je eigen negatieve jeugdherinneringen en frustraties mee laten spelen bij het opvoeden van je kind. Hou van je kinderen zoals ze zijn!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & ontwikkeling