Oorbelletje?

Oorbelletje? Foto: adwriter

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 14-04-2013 om 17:40

Van Dale: oor·bel (de; v(m); meervoud: oorbellen. Belvormig oorsieraad.

Menig meisje heeft een prachtig gaatje in elke oorlel waar een zorgvuldig uitgekozen ring, hanger of steker doorheen is geprikt. Zo eentje met een pareltje er op of een rood lieveheersbeestje. Wie kent het niet? Tegenwoordig zie je overigens ook steeds meer jongens met één of twee glinsterende oorbellen. Menig voetballer wordt tijdens de wedstrijd met witte pleisters op de oorlellen gespot. Mag jij drie keer raden wat er onder die plakkers zit.

Vroeger droegen mannen - zeelui om precies te zijn - bijna uit noodzaak een gouden ring in hun oor. Wanneer zij op zee voeren en verdronken en op een onbekende plek zouden aanspoelen, kon met de verkoop van de oorbel de begrafenis worden bekostigd. Stoer.

Een oorbel is eigenlijk niets meer dan een piercing. Maar in tegenstelling tot een navel- of tongpiercing is dit oorsieraad zo ingeburgerd, dat het niet de doorgaans bekende reputatie van een piercing heeft. Want zou jij net zo snel aan die functie in de bediening van dat chique restaurant komen met een piercing door je wenkbrauw als wanneer je twee zilverkleurige stekers droeg? Misschien is dat iets om over na te denken.

Stel dat jij dol bent op oorbellen. Je hebt sieradendozen vol. En je hebt net een dochtertje gekregen. Jij kunt nu niet wachten om haar oren vakkundig te laten piercen en er vervolgens die prachtige zilveren knopjes in te hangen! Misschien moet je hier toch even mee wachten.

Het laten schieten van gaatjes bij kinderen wordt namelijk afgeraden als ze nog geen zes jaar oud zijn. Dat komt bijvoorbeeld omdat kinderen van het schieten van gaatjes in shock kunnen raken, en sommige kinderen houden zelfs een trauma over aan deze gebeurtenis. Het kan ook gebeuren dat de oorbelletjes los komen en dat jouw kleine meid deze inslikt of zich aan de scherpe randjes bezeert. Ook kunnen oorbelletjes gemakkelijk vast komen te zitten in kledingstukken van jouw prinses. Hierdoor kan de oorlel uitscheuren! 

Ben je echter fan van Barbie (jep, die blonde dame van tv, die stiekem gewoon Samantha heet) en vind je het prachtig dat zij de oorlellen van haar zes maanden oude dochtertje heeft laten doorboren, of kun je gewoon echt niet wachten om jouw dochter oorbellen te geven en vertrouw je erop dat er niets fout kan gaan, dan verbieden wij je zeker niet om een bezoekje aan de juwelier te brengen.

Het is echter ook helemaal niet fout om nog wat geduld te hebben. Want wat is er nu leuker om jouw dochter oorbellen voor haar zesde verjaardag te geven, die ze zelf mag uitzoeken? Ze zal zich de gebeurtenis van het laten schieten van de gaatjes, en het cadeau zelf, altijd blijven herinneren. Dat heeft ook wel iets, toch? Bovendien kan jouw meisje ook nog haar hele leven met mooie oorbellen rondlopen. Wat maken die zes jaartjes wachten dan uit, hè.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging

 • Zon? Insmeren

  Zon? Insmeren

  Bescherm je kind tegen de zon.
  Zon? Insmeren

 • Hoofdluizen

  Hoofdluizen

  Een paar keer per jaar hoor je ouders om je heen weer eens over hoofdluis praten. Maar wat is hoofdluis eigenlijk, wat kun je er tegen doen en hoe voorkom je het?
  Hoofdluizen

 • Je kind in de zon

  Je kind in de zon

  Heerlijk die zon! Iedereen gaat naar buiten; naar het strand, de speeltuin of naar het zwembad. Je neemt je kindje ook mee naar buiten. Bescherm je hem wel goed tegen de zon?
  Je kind in de zon