Hoofdluizen

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 14-06-2012 om 21:27

Een paar keer per jaar hoor je ouders om je heen weer eens over hoofdluis praten. Maar wat is hoofdluis eigenlijk, wat kun je er tegen doen en hoe voorkom je het?

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluis is een beestje dat van mensenbloed leeft; een parasiet dus. Het is grijsblauw van kleur en zo'n 3 millimeter groot. De kleur verandert naar roodbruin als hij bloed heeft opgezogen. Omdat ze zich graag op warme en behaarde plekjes ophouden vind je ze vaak in de nek, onder een pony of achter de oren.

Luizen die op mensen voorkomen kunnen niet op dieren overleven en andersom. De eitjes die door hoofdluizen gelegd worden, de neten, lijken op roos vanwege de grijswitte kleur maar de eitjes kleven aan de haren terwijl roos los zit. Omdat een jonge luis na zo'n 7 tot 10 dagen volwassen is en zelf eitjes kan leggen verspreidt hoofdluis zich razendsnel. Een hoofdluis leeft slechts één maand maar weet dan wel zo'n 250 eitjes te leggen. Bij het ontdekken van hoofdluis is snel ingrijpen dus van groot belang.

"Luis in je haar? Kammen maar!"

Naast de kinderen met hoofdluis krijgen vooral de ouders, medewerkers van kinderopvang-centra en leerkrachten op basisscholen er mee te maken. Omdat een juiste aanpak kan voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de volgende boodschap mee: "Luis in je haar? Kammen maar!".

Hoofdluizen bestrijden

Als een kind hoofdluis heeft is het in ieder geval verstandig hiervan melding te doen op school, bij vriendjes en verenigingen. Ook niet vergeten huisgenoten op hoofdluis te controleren.
Om van de hoofdluis af te komen wordt geadviseerd het haar gedurende twee weken elke dag met een fijntandige kam te kammen. Het kammen kan samengaan met het gebruik van een antihoofdluismiddel.

Ondanks het feit dat na de eerste kambeurt het gevaar voor overdracht al voor het grootste deel geweken is, is het van belang het kammen twee weken vol te houden. Dit heeft te maken met het feit dat de neten (eitjes) geleidelijk uit komen en niet allemaal op hetzelfde moment. Dus tot twee weken na de eerste kambeurt kunnen er nog luizen uit de neten komen die achtergebleven zijn.
Uit onderzoek is gebleken dat hoofdluis voornamelijk via contact met haar van anderen wordt overgedragen en minder door indirect contact. Dat hoofdluis via bijvoorbeeld jassen, petten en beddengoed overgedragen kan worden is onvoldoende bewezen. Dit heeft tot gevolg dat het RIVM zich vooral richt op de eerder genoemde behandeling van de haren en niet op de omgeving.

Luizen voorkomen

Een snelle behandeling is alleen mogelijk als kinderen regelmatig op hoofdluis gecontroleerd worden. Geadviseerd wordt om het haar wekelijks op hoofdluis te controleren. De hoofdluis wordt dan ontdekt voordat een grote verspreiding plaats heeft kunnen vinden. Alleen zo kan voorkomen worden dat kinderen elkaar besmetten.

Van de middelen die verkrijgbaar zijn en een beschermende werking hebben is onvoldoende bekend of ze ook daadwerkelijk effectief zijn. Omdat ook nog niet bekend is wat de eventuele bijwerkingen op langere termijn zouden kunnen zijn is het RIVM geen voorstander van het gebruik van middelen ter voorkoming van hoofdluis.

Luizen en school

De ouder is verantwoordelijk voor het controleren en verwijderen van hoofdluis. De school moet echter de ouders betrekken bij de bestrijding van hoofdluis. In veel gevallen wordt er door de school een hoofdluisteam samengesteld bestaande uit leerkrachten en ouders. Samen controleren zij de kinderen op hoofdluis. Voor advies of hulp kan de school terecht bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Alleen als alle kinderen tegelijkertijd worden behandeld kan hoofdluis effectief worden aangepakt. Het is daarom van groot belang dat de school weet dat jouw kind hoofdluis heeft, jij en jouw kind hoeven zich daar niet voor te schamen. Het is geen ziekte en juist in schoon haar nestelen luizen zich eerder.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging