Je kind in de zon

Je kind in de zon Foto: mbi

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 25-05-2012 om 20:48

Heerlijk die zon! Iedereen gaat naar buiten; naar het strand, de speeltuin of naar het zwembad. Je neemt je kindje ook mee naar buiten. Bescherm je hem wel goed tegen de zon?

Is de zon gevaarlijk?

In zekere zin is de zon gezond voor je. Het zorgt er namelijk voor dat je vitamine D aanmaakt. Vitamine D is belangrijk voor sterke en gezonde botten. Verder is de zon bij veel mensen van positieve invloed op het humeur en je krijgt er energie van. Eén vrolijke, zonnige boel zou je dus zeggen! Toch is (lang) in de zon vertoeven niet goed. Voor volwassenen brengt het risico’s met zich mee, maar voor kleine kindjes helemaal. Kindjes die wanneer zij klein zijn vaak verbranden, hebben later meer kans op huidkanker of melanoom, de gevaarlijkste vorm hiervan.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind in de zon?

Kindjes tot drie jaar mogen zo min mogelijk worden blootgesteld aan zonlicht. Zij hebben namelijk nog een dun huidje en een hoger vochtgehalte dan volwassenen, omdat de zweetkliertjes nog niet goed ontwikkeld zijn. Gevolg: zo’n zacht babyhuidje is behoorlijk kwetsbaar en gevoelig! Dus ook voor de zon. Een babyhuidje kan zichzelf maar vijf tot tien minuten beschermen, dus het is zaak dat je als ouder goed smeert met een zonnebrandcrème of andere zonnebescherming. Gebruik een hoge factor, minimaal factor 30, om het huidje van je kindje goed te beschermen.

Een kindje kan ongeveer vanaf zes maanden in de zon. Pas wel op dat je de tijd dat je jouw kindje meeneemt in de zon wel langzaam opbouwt. Smeer hem een half uurtje voor jullie naar buiten gaan alvast goed in, zodat de bescherming goed kan intrekken. Gebruik minimaal een zonnebescherming met factor 30. Wees niet bang om teveel zonnebrandcrème te gebruiken en smeer royaal; de bescherming die wordt beloofd door de verpakking bereik je echt niet met een dun laagje.

Bescherm je kind tegen de zon

Smeer vooral op de schoudertjes, nek, oren en neus. Deze “uit stekende” lichaamsdelen pakken het meeste zon en verbranden dus als eerste. Als je eenmaal buiten bent, blijf dan smeren. De hoeveelheid smeren hangt trouwens wel af van de beschermingsfactor en of je kindje gaat zwemmen of niet. Als je van tevoren weet dat je kindje gaat zwemmen, gebruik dan een crème die waterproof is. Smeer trouwens niet alleen als je op het strand bent. Je kindje pakt net zoveel zon in de speeltuin als op het strand!

Je kunt je kindje ook in de schaduw houden om het te beschermen tegen de zon, met een petje op en een t-shirtje aan. Bedenk wel dat UV-stralen ook in de schaduw komen en door kleding heen gaan. Smeer je kindje dus altijd in, ook al zit het in de schaduw met een t-shirtje. Smeer dus ook onder het t-shirtje.

Kleine kindjes maken de blits met een hippe zonnebril. Zo’n blitse bril moet echter wel UV-A en UV-B stralen tegen kunnen houden. Een goedkoop kinderzonnebrilletje doet dat niet, al lijkt dat wel zo door de donkere glazen. Het enige waar de donkere glazen voor zorgen is dat de pupillen van je kindje vergroten (doordat het “donker” is). Dit is juist extra schadelijk! Er zijn speciale kinderzonnebrillen die alle UV-straling tegenhouden. Voor kleine kindjes komen deze brillen met een verstel- en rekbare sluiting met klittenband.

Als je kindje toch verbrandt

Wat doe je als je kindje toch licht verband is? Koel hem met aftersun of een washandje. Aftersun is ook lekker verkoelend als je kindje niet verbrand is. Trek hem na het koelen wijde kleertjes aan, zodat er niets gaat schuren. Houd je kindje de volgende paar dagen beter uit de zon, zodat zijn huidje kan herstellen. Als je ziet dat je kindje blaren, hoge koorts of jeuk krijgt, neem dan contact op met je huisarts.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging