Borstvoeding

Borstvoeding Foto: myllissa

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 04-02-2013 om 19:24

Informatie over borstvoeding, kolven en het afbouwen.

De borstvoeding dilemma's

Dilemma's: wanneer borstvoeding stoppen, wanneer kolven, wanneer leren (mee)eten, wat te eten, hoe te kolven, borstvoeding afbouwen,... en ga zo maar door. Helaas is het zo dat vaak ieder kind een andere methode van het afbouwen van de borstvoeding en aanleren van eten vraagt. Daarbij is lang niet iedereen het met elkaar eens omtrent borstvoeding voorlichting. Een korte samenvatting van algemene opvattingen hoe te kolven en laten eten van je baby. Te allen tijde geldt; volg je gevoel. Voelt iets niet goed, kaart het aan bij een deskundige en win persoonlijk advies in. Uiteindelijk voel je als moeder vaak het beste aan wat je kindje nodig heeft.

Hoe werkt borstvoeding eigenlijk?

De melkproductie is eigenlijk een kwestie van hormonen. Tijdens de zwangerschap worden de borsten voorbereid op het geven van borstvoeding. Zo tussen de vijfde en zesde maand treedt die verandering in werking. Met het verlaten van het lichaam zorgt de placenta ervoor dat de melkproductie op gang komt en dat er voor het eerst melk uit de borsten komt. 

Hoe stopt de melkproductie?

Als een baby niet aan de borst gelegd wordt, of er wordt geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot kolven, dan stopt de melkproductie al na een paar dagen. Het afbouwen van de borstvoeding wordt vaak over een aantal weken verdeeld zodat de melkklieren zich steeds opnieuw afstemmen aan de vraag die minder wordt. Dit lijkt tegenstrijdig, maar doordat de kans veel groter is op 'lekken' (stuwing) of zelfs ontstekingen aan de borst, wordt er veelal voor gekozen om het lichaam van de moeder langzaam te laten wennen aan het afbouwen van de melkvraag. 

Wanneer stoppen met borstvoeding?

Over het algemeen wordt er in Nederland begonnen met afbouwen van de voeding als de baby tussen de drie en zes maanden oud is. Veel moeders gaan dan deels over op de fles waar zowel eigen melk (kolven van borstvoeding) als kunstvoeding in gegeven wordt.
Het afbouwen wordt veelal gedaan met behulp van kolven. Ook omdat moeder weer aan het werk gaat. Zo kan de de baby geleidelijk wennen aan de vermindering van borstvoeding en wennen aan de nieuwe manier van eten. De moeder kan verder door middel van het kolven haar melkproductie afstemmen op de verminderde vraag, waardoor het lichaam de druk in de borsten kan afbouwen.
Momenten die het meest geschikt zijn om te kolven zijn: vlak na het moment van eerste keer eten (voeding) van de baby, een uurtje nadat een baby een eetmoment gehad heeft of na elk moment van eten.  

Tips op een rij

  • voor een borst gevende moeder is het belangrijk voldoende te eten en goed te eten
  • begin niet te vroeg met afbouwen van borstvoeding
  • houd tijdens het afbouwen en kolven de gezondheid van je borsten in de gaten
  • bij twijfel: raadpleeg altijd een deskundige

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & voeding