Tussendoortjes voor een kind, goed of niet?

Tussendoortjes voor een kind, goed of niet?

Artikel door: wjonkman
Geplaatst op: 30-04-2011 om 08:21

Een baby kreeg vroeger verkruimelde koek met sinaasappelsap, een schoolkind hooguit schoolmelk en af en toe een koekje. En nu? Het schap van de supermarkt puilt uit. Van dreumeskoekjes en knijpfruit tot Plopkoeken. Kun jij het als oppasoma en -opa nog allemaal bijhouden?

Gezonde tussendoortjes als aanvulling

Het klinkt misschien vreemd, maar voor jonge kinderen zijn tussendoortjes niet zo gek. Voor een gezonde groei en ontwikkeling hebben kinderen namelijk heel wat voedingsstoffen nodig. Denk maar eens aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Ze moeten bij elke maaltijd wel heel gezond en veel eten, willen ze alles binnenkrijgen. Dat redden ze vaak niet met die kleine maagjes… Gezonde (en lekkere) tussendoortjes zijn daarom een uitkomst: daarmee worden de hoofdmaaltijden "aangevuld" en komt een kind gemakkelijker aan een volwaardige voeding waar het goed op groeit.

Veel smaken proeven

Als je kleinkind zo’n vier tot zes maanden is, mag het wat anders proeven dan moedermelk of flesvoeding. De eerste fruit- en groentehapjes zijn dan het "tussendoortje" en moedermelk of flesvoeding kun je zien als de hoofdmaaltijd. Een voordeel van deze eerste tussendoortjes is dat de baby andere smaken en meer vastere voeding leert kennen. Een fruit- of groentehapje bestaat dan slechts uit een paar hapjes. Langzaamaan worden de vaste hapjes steeds groter en drinkt de baby minder vaak. De groentehap verandert van een "tussendoortje" in een echte warme maaltijd. Zo komt er plek voor andere tussendoortjes zoals fruit, een korstje brood, rijstwafel, rozijntjes, gedroogd fruit of een cracker met pindakaas, kwark, vruchtenmoes of smeerkaas. Geef vooral veel verschillende smaken te proeven. Dan wordt het later een gemakkelijke eter.

Rust, reinheid en regelmaat

Kinderen eten tegenwoordig overal en altijd een tussendoortje: een koekje in de buggy, een voorverpakte koek op het schoolplein, chips bij de tv… Het is geen gek idee om de de drie R’s (Rust, Reinheid en Regelmaat) van vroeger in ere te herstellen. De Regelmaat kun je niet alleen voor slaaptijden gebruiken, ook voor eettijden (en dus tussendoortjes) komt die van pas. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat vinden ze vaak prettig. Bijvoorbeeld een koekje als opa ’s ochtends koffie drinkt en fruit na het middagslaapje. Zo’n koekje kan een voorverpakte koek zijn die speciaal voor baby’s, dreumesen, peuters en schoolgaande kinderen ontwikkeld wordt. Vaak bevatten die wat extra vitaminen en ijzer. Goed voor de groei!

Beste tussendoortjes voor kinderen

De volgende gezonde tussendoortjes kun je met een gerust hart aan jouw kleinkind geven tijdens een oppasdag:

  • Groente -
    Vol vezels, vitaminen en mineralen. Baby’s smullen van gepureerde groentehapjes of een gekookt sperzieboontje. Oudere kinderen kun je kerstomaatjes, wortelen, komkommer en stukjes bloemkool geven.
    Wortel en komkommer kun je ook in lange ‘fritesreepjes’ serveren.
  • Fruit -
    In allerlei vrolijke kleuren en heerlijke zoete smaken kun je een smoothie maken. Een smoothie is een verfrissende (yoghurt)drank op basis van vers gepureerd fruit.
  • Rijstwafel-
    De rijstwafel van Bambix is het meest geschikt voor kinderen van acht maanden tot drie jaar, omdat er geen zout aan toegevoegd is.
  • Soepstengel -
    Kinderen jonger dan zes maanden mogen nog geen soepstengels, er zitten namelijk gluten in!
  • Lange vinger -
    Bros, luchtig en gemakkelijk te eten door kleine kinderen. Vergeleken met speciale kinderkoeken zijn hier geen vitamines en mineralen aan toegevoegd.
  • Knappeltjes -
    Grappige naam voor knapperige appelschijfjes met kaneel. De appeltjes zijn gedroogd en bevatten 0% vet. Ook bij de groenteman kun je u dit soort gedroogde schijfjes kopen.
     

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & voeding