Wat is koemelkallergie?

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 24-06-2015 om 11:00

Koemelkallergie: deze vorm van voedselallergie kwam pasgeleden weer even in het nieuws. Er zou gefraudeerd zijn met labels van pakken babymelkpoeder. En dat is gevaarlijk. Wat is koemelkallergie precies? Wij zochten het voor je uit.

Over koemelkallergie
Bij koemelkallergie reageert het afweersysteem te goed op het eiwit in koemelk. Het afweersysteem denkt dat de eiwitten schadelijk zijn voor het lichaam en gaat in de aanval om deze eiwitten af te weren.

Ons afweersysteem beschermt ons tegen infecties. Het valt bacteriën en virussen aan die ons ziek kunnen maken. Met een allergische reactie op koemelk reageert het afweersysteem te goed op een eiwit uit de voeding en de normale eiwitten worden dan gezien als gevaarlijk. Zo’n verkeerde afweerreactie zorgt voor allergische klachten als een kind voeding nuttigt waarvoor het allergisch is, in dit geval dus koemelk. Klachten kunnen mild of ernstig zijn en zich bijvoorbeeld uiten op de huid of in de luchtwegen.

Symptomen van koemelkallergie kunnen zijn:

  • Eczeem
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Obstipatie
  • Piepende ademhaling
  • Voedselweigering
  • Spugen/reflux


Meestal ontwikkelt een allergie voor koemelk zich in het eerste levensjaar van een kind. De kans op het ontwikkelen van een allergie is groter wanneer één van de ouders of een broertje of zusje een allergie heeft gehad zoals hooikoorts of astma. De meeste kinderen groeien echter binnen drie jaar over een koemelkallergie heen.

Meest voorkomende voedselallergie
Een koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen: zo’n twee tot vijf procent van alle kinderen heeft last van een koemelkallergie. De allergie ontstaat vaak omdat koemelkeiwitten de eerste belangrijke voedseleiwitten zijn waarmee kinderen in aanraking komen. Bij jonge kinderen is het afweersysteem nog niet volgroeid, en daarom zijn zij heel gevoelig voor deze eiwitten.

Koemelkallergie en borstvoeding
Kinderen die borstvoeding krijgen, kunnen ook koemelkallergie hebben. Als de moeder koemelk drinkt, dan geeft zij de koemelkeiwitten door aan haar kind via de borstvoeding. Deze vorm van de allergie komt gelukkig niet vaak en maar mild voor. In geval van koemelkallergie blijft borstvoeding toch eerste keus. De moeder moet koemelk dan vermijden en, eventueel in overleg met een diëtist, haar dieet aanpassen. 

Koemelkallergie en lactose-intolerantie
Wist je dat koemelkallergie en lactose-intolerantie twee verschillende dingen zijn? Bij koemelkallergie geeft het afweersysteem een te goede reactie op eiwitten in koemelk. Bij een lactose-intolerantie speelt het afweersysteem geen rol: een kind kan in dit geval melksuiker (lactose) niet goed verteren. Klachten bij een lactose-intolerantie kunnen zijn: buikpijn, darmkrampen, een opgezette buik of winderigheid. Bij baby’s komt een lactose-intolerantie maar weinig voor. 

Neocate: dieetvoeding voor koemelkallergie
Er bestaat een speciale dieetvoeding voor baby’s en kinderen met een koemelkallergie en meervoudige voedselallergie: Neocate. Deze voeding bevat vrije aminozuren in plaats van eiwit en wordt geproduceerd in een fabriek die 100% koemelkvrij is. De kans dat er in Neocate koemelkwit verwerkt zit is daardoor nihil. Neocat dien te worden voorgeschreven door een arts of diëtist.

Vragen of vermoedens bij koemelkallergie
Het belangrijkste is dat je altijd een huisarts of consultatiebureau-arts raadpleegt als jij je zorgen maakt over de gezondheid van je baby. Niemand kent je kind zo goed als jij. Wanneer een arts denkt aan een koemelkallergie, zal hij samen met jou een aantal stappen doorlopen om een juiste diagnose te stellen.

Geraadpleegde bron en meer informatie: koemelkallergie.nl

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & voeding