Week per week: week 2

Week per week: week 2

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 06-02-2012 om 12:32

Week 2 van de zwangerschap: ovulatietest, eisprong meten, de bevruchting.

Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

In één van de eierstokken bevindt zich een eitje (soms twee of meer), die deze week groot genoeg groeit om tot een eisprong te komen. Voor dit gebeurt, maakt de baarmoeder zich klaar. De baarmoederwand wordt dikker zodat het eitje zich straks kan innestelen. Aan het einde van de tweede week is het eitje rijp genoeg om te springen. Dit is de eisprong.

Een eitje leeft maar 24 uur. Het is daarom belangrijk om rond te eisprong te vrijen. Maar hoe weet je of een eisprong plaatsvindt? Sommige vrouwen voelen lichte pijn in één van de zijden. Zij voelen hun eisprong daadwerkelijk. Een ander teken kan zijn een wat slijmerige afscheiding. Veel vrouwen hebben hier last van. Een ovulatietest kan een middel zijn om de ovulatie te meten. Vlak voor een eisprong geeft je lichaam grote hoeveelheden luteïniserend hormoon (LH) af. Een ovulatietest meet deze waarde. Je kunt de eisprong ook meten aan de hand van je lichaamstemperatuur. Na de eisprong kan je lichaamstemperatuur namelijk 0,3 graden gestegen zijn. Je kunt het beste ’s ochtends meten vlak voor je opstaat, en dit een tijdje bijhouden. De lichte temperatuurstijging houdt aan tot de volgende menstruatie. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, hoef je niet elke maand te meten.

Een eicel leeft dus maar kort. Een zaadcel is een langer leven beschoren. Na de ejaculatie haasten de zaadcellen zich naar de eileider, alwaar ze wachten op de eisprong. Eén zaadje dringt uiteindelijk het eitje binnen. Soms springen er twee of meer eitjes tegelijk. Wanneer deze ook bevrucht worden, spreek je van een meereiige meerling. Een eeniige meerling ontstaat wanneer een enkele bevruchte eicel zich na een aantal celdelingen splitst in twee of meer losse embryo’s.

Op het moment van bevruchting ligt het geslacht van je kindje al vast.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap