Week per week: week 8

Week per week: week 8

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 19-03-2012 om 06:55

Week 8 van de zwangerschap: de geslachtsorganen, kraakbeen, kleine vingertjes, een dikker buik gevoel en de verloskundige.

Lengte van je baby: 2 centimeter

Gewicht van je baby: 0 gram

Je kindje is aan het eind van deze week twee centimeter groot, maar weegt nog steeds niets. Desondanks ontwikkelt je kindje zich enorm snel! Vorige week is het geslacht van je kindje bepaald. Vanaf het moment dat de zaadcel de eicel binnen dringt is het geslacht van je kindje al bekend, maar vorige week werd een begin gemaakt met de groei van de geslachtsorganen. Deze week groeien de geslachtsorganen door en worden ze zichtbaar. Een jongetje krijgt testikels en een meisje eierstokken.

Ook ontstaat deze week kraakbeen als begin van het skelet. Later in de zwangerschap groeit dit uit tot echt bot voor de gewrichten en beenderen. Je kindje heeft door de groei van kraakbeen al kleine vingertjes met hele kleine vingerkootjes aan zijn handjes. De vingertjes zijn nog niet los, maar met elkaar verbonden door een vliesje. Het hartje van je kindje klopt lekker door, zo’n 120 aanslagen per minuut. De hersentjes worden goed zichtbaar en beginnen te werken. Je baby heeft al oogjes, maar nog geen iris of oogleden. Zijn oogjes zijn dus altijd open, maar hij ziet nog niets. Het kindje kan in deze week al flink gaan bewegen, maar door zijn geringe formaat merk je hier nog niets van. Je buik kan voor je gevoel wat dikker worden. Dit komt niet door je kindje of de baarmoeder, maar door alle hormonen die bij je zwangerschap horen, gaan je darmen iets opzetten.

Vanaf dit moment zul je regelmatig een bezoekje brengen aan de verloskundige. Dit varieert van één keer per maand aan het begin van je zwangerschap, tot om de dag aan het eind van je zwangerschap. Een eerste afspraak vindt meestal plaats tussen de tiende en twaalfde week van je zwangerschap. Tijdens een eerste afspraak, ofwel intake, worden allerlei vragen gesteld over jouw gezondheid en erfelijke aandoeningen in de familie. Je kunt je partner en eventuele andere kindjes meenemen naar dit eerste gesprek. Zo leert de verloskundige niet alleen jou, maar ook jouw gezin kennen. Naast het doorlopen van enkele vragen, worden er allerlei dingen gemeten zoals je lengte, je bloeddruk en je gewicht. Ook wordt je urine gecontroleerd. Verder probeert de verloskundige naar het hartje van je kindje te luisteren. Door alles nu goed te meten en te controleren, kan alles in de gaten worden gehouden gedurende je zwangerschap.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap