Week per week: week 13

Week per week: week 13

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 23-04-2012 om 21:11

Week 13 van de zwangerschap: inlichten werkgever, zwangerschapsverlof, slikreflexen, eten voor twee tijdens de zwangerschap.

Lengte van je baby: 7,5 centimeter

Gewicht van je baby: 30 gram 

Week 13, de start van het tweede trimester! Je kunt nu in alle veiligheid aan iedereen vertellen dat je zwanger bent. De kans op een miskraam is vanaf nu namelijk minimaal. Er zijn vrouwen die al eerder hebben verteld dat ze zwanger zijn. Natuurlijk hoef je niet per se op het tweede trimester te wachten. Mocht je het eerder delen met de buitenwereld en het gaat mis, dan moet je je miskraam met iedereen delen. Dat kan moeilijk zijn; sommige vrouwen verwerken zoiets liever zelf. Het is echter geheel aan jou wanneer jij het blijde nieuws wereldkundig maakt!

Vanaf nu is het wel aan te raden je werkgever in te lichten over je zwangerschap. Volgens de wet ben je pas verplicht dit uiterlijk drie maanden voor je uitgerekende datum door te geven aan je werkgever; maar tegen die tijd heeft iedereen allang gezien dat je zwanger bent. Wanneer je je werkgever op tijd inlicht, kan hij er rekening mee houden dat je bepaalde werkzaamheden, zoals zware dingen tillen, niet meer mag verrichten. Ook kan je werkgever op tijd aan de slag met het zoeken naar een vervanger voor tijdens jouw zwangerschapsverlof.

Je kindje is aan het eind van deze week ongeveer net zo groot als een perzik. Hoewel je kindje de afgelopen week enorm is gegroeid, is hij dus nog steeds behoorlijk klein! Het hoofdje is nog steeds groot in verhouding met de rest van het lijfje, maar het lijfje begint met een inhaalslag. Je kindje begint trouwens vanaf drie maanden pas echt met groeien; in de eerste maanden draait het vooral om de aanleg van organen en ledematen. In de eerste paar maanden zijn alle baby’s ongeveer even groot. Na deze periode groeit elke baby in zijn eigen tempo. Je kunt de groei van je kindje niet aflezen aan je eigen gewicht. Als je merkt dat je niets aankomt, betekent dat niet dat je kindje niet aan het groeien is, en als je veel aankomt wil dit niet zeggen dat je baby enorm hard groeit.

Vorige week begonnen de niertjes van je baby te werken. Ook deze week doen zij goed hun best. Je kindje neemt af en toe een slokje van het vruchtwater, waardoor de slikreflexen worden aangeleerd. Die slokjes plast hij uit in de baarmoeder. Een teken dat de niertjes inderdaad werken! Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat je kindje in “vies” vruchtwater rondzwemt. De placenta zorgt er namelijk voor dat het vruchtwater steeds ververst wordt. Je kindje krijgt trouwens ook steeds meer vruchtwater om in rond te zwemmen.

Gezond eten is nog steeds de toverformule. Zo heb je ijzer nodig. Dit zit in volkorenproducten, peulvruchten, vlees en groente. IJzer wordt het beste opgenomen in je lichaam in combinatie met vitamine C. Een voorbeeld van een perfecte combinatie is volkorenbrood (bijvoorbeeld belegd met een plakje rosbief) en een stuk fruit. Je kunt in plaats van volkorenbrood ook zilvervliesrijst of volkoren macaroni nemen. Puur vruchtensap is een goed alternatief voor een stukje fruit.

Je hoeft nog steeds niet voor twee te eten, ook al heb je vaak trek en zeggen mensen om je heen dat je gerust voor twee kunt eten. Doe dit niet, want na je zwangerschap moet het er allemaal weer af! Als je het hongerige gevoel echt niet kunt weerstaan, eet dan vaker kleine beetjes of neem een tussendoortje in de vorm van selderij, wortels of tomaatjes. Deze groenten bevatten weinig calorieën.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap