Week per week: week 14

Week per week: week 14

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 30-04-2012 om 21:32

Week 14 van de zwangerschap: spiertjes, stapbewegingen, stembandjes, donshaartje, de baarmoeder en verstoppingen.

Lengte van je baby: 8,5 centimeter

Gewicht van je baby: 60 gram 

Aan het eind van deze week begint je baby steeds meer te bewegen. Dit komt omdat de hersentjes de spiertjes nu kunnen aansturen. Met al dat zwemmen in het vruchtwater traint je kindje gelijk zijn spiertjes. Je kindje kan zijn beentjes bewegen, stapbewegingen maken, zijn vuistjes ballen, met zijn teentjes wiebelen en met een elleboogje tegen je baarmoeder aanprikken. De bewegingen zijn echter zo zachtjes dat je er nog niets van voelt.

De stembandjes van je kindje zijn aan het eind van deze week klaar. Een eerste begin van wat er voor zorgt dat je kindje straks lekker kan brabbelen en zijn of haar eerste woordjes hoorbaar kan maken! Je kindje kan momenteel nog niets zeggen en geen geluidjes maken, dat komt omdat de stembandjes niet werken zonder lucht.

Het lichaampje van je kindje wordt bedekt met kleine donshaartjes. Over heel het lichaampje verschijnen kleine en zachte donshaartjes; van een snor en haren op zijn voorhoofd, tot op zijn buikje en de handjes. De haartjes zorgen ervoor dat het huidsmeer, dat wordt aangemaakt door kleine talgkliertjes in de huid, wordt vastgehouden. Door huidsmeer wordt je kindje beschermd tegen infecties. De haartjes verdwijnen rond de zevenendertigste week van je zwangerschap.

Je baarmoeder groeit lekker met je kindje mee en wordt zichtbaar. Het heeft ongeveer de grootte van een kleine meloen. Als je op je rug gaat liggen zie je waarschijnlijk al een bolletje; dat is je baarmoeder! Doordat je baarmoeder groter wordt, neemt hij steeds meer ruimte in beslag. Gevolg: druk op je blaas! Je moet hierdoor vaker plassen. Over een paar weken ligt de baarmoeder echter weer wat hoger. Dan krijgt je blaas weer wat meer ruimte en verdwijnt de druk op je blaas.

Je huid en haar kunnen onder invloed van zwangerschapshormonen veranderen. De meeste vrouwen verliezen minder of geen haar meer, waardoor zij een volle bos haar krijgen. Soms glanst haar zelfs meer, soms wordt het haar doffer. Ook je gelaat kan mooi zacht, glad en vol worden. Andere vrouwen krijgen echter vlekken en een vette huid.

Je kunt last hebben van verstoppingen. Dat is behoorlijk pijnlijk. Je kunt hierdoor zelfs aambeien krijgen. Je voorkomt verstoppingen door per dag anderhalve liter vocht te drinken in de vorm van water, melk, thee of sap. Ook is vezelrijk eten belangrijk voor een goede spijsvertering. Rauwe groente, roggebrood en fruit zijn hier prima voorbeelden. Ook voorkom je verstoppingen door voedsel te vermijden wat dit juist kan bevorderen, zoals wit brood. Zorg daarnaast voor voldoende beweging.

Als je toch last hebt van verstopping, pas dan vooral op met laxeermiddelen. Gebruik deze nooit zonder overleg met je huisarts of gynaecoloog. Neem om je verstopping op te lossen een boterham met kwark en gedroogde abrikozen. Abrikozen helpen bij verstopping en zorgen dat verstoppingen worden voorkomen. Ook ontbijtkoek, krenten, rozijnen en pruimen werken laxerend. Er zijn dus genoeg oplossingen waar geen enkel laxeermiddel bij komt kijken!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap