Week per week: week 17

Week per week: week 17

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 21-05-2012 om 19:18

Week 17 van de zwangerschap: één of twee kindjes, de lengte van een tandenborstel, sneller last van vermoeidheid.

Lengte van je baby: 18 centimeter

Gewicht van je baby: 150 gram 

Je baby is alweer flink gegroeid! Gemiddeld groeit een kindje ongeveer twee centimeter per week. Zoals je hebt kunnen lezen is je baby aan het eind van deze week ongeveer 18 centimeter. Dat is te vergelijken met een tandenborstel.

Rond deze periode van je zwangerschap kan jouw verloskundige aan de grootte van je baarmoeder voelen of je zwanger bent van één of twee kindjes. Als zij lijkt te voelen dat je in verwachting bent van een tweeling, wordt er een echo gemaakt om hier zeker van te zijn. Wanneer je inderdaad twee kleintjes in je buik hebt, dan kun je dit zelf nog niet voelen. Je kunt het pas voelen vanaf de zesde maand van je zwangerschap. Dat duurt dus nog wel even. Als je straks in de zesde maand zit, dan kun je ook echt twee paar handjes en voetjes tellen en ook twee hoofdjes.

Let er vanaf nu op dat je goede schoenen draagt. Natuurlijk moet je daar altijd op letten, maar vooral wanneer je zwanger bent. Vermijd naaldhakken. Doordat je zwanger bent worden je gewrichten namelijk soepeler. Dit komt door invloed van de hormonen die in je lichaam rondzweven. Hierdoor ben je kwetsbaarder en kun je dus eerder je enkel verzwikken. Het beste draag je platte schoenen of schoenen met een klein maar stevig hakje.

Een oefening die je kunt doen, terwijl je je platten schoenen draagt, is ergens gaan zitten en je benen op te tillen. Trek je tenen naar je toe en draai rondjes met je voeten. Dit is goed voor je bloedsomloop. Deze oefening kun je je gehele zwangerschap blijven doen.

Het kan zijn dat je je nogal slap en moe voelt. Dit was normaal aan het begin van de zwangerschap, maar nu zou het zo langzamerhand over moeten zijn. Indien dat niet het geval is, kun je last hebben van bloedarmoede. Dit betekent dat je te weinig ijzer in je bloed hebt. Om dit aan te vullen zou je staalpillen kunnen slikken. Doe dit wel in overleg met je huisarts of verloskundige. Je kunt natuurlijk ook anders gaan eten zodat je je ijzergehalte niet hoeft aan te vullen door middel van pillen. IJzer zit namelijk ook in groente, vers fruit, bruin brood, gedroogde abrikozen, goed doorbakken rood vlees of bessensap. Het is overigens wel zo dat je gedurende je zwangerschap sowieso sneller moe bent. Dat hoeft dus niet gelijk te betekenen dat er iets mis is.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap