Week per week: week 28

Week per week: week 28

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 06-08-2012 om 19:57

Week 28 van de zwangerschap: verandering in verhoudingen van het hoofdje en het lichaam, rustig spelen met je kindje, en veranderende eetgewoonten.

Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram

We vertelden eerder dat het hoofdje van je kindje steeds – in verhouding tot de rest van het lijfje – erg groot was. Inmiddels is dat niet meer zo. De verhouding van het hoofdje tot het lijfje is nu ongeveer net zo als bij de geboorte.

Vorige week vertelden we dat je baby inmiddels helemaal compleet is en dat het nu gewoonweg een kwestie is van doorgroeien. Zo is dat ook met het spijsverteringskanaal. Zoals je eerder hebt kunnen lezen neemt je kindje regelmatig een slokje van het vruchtwater om zijn slikreflexen te trainen, en ook om de niertjes aan de gang te houden. Hij proeft hier echter niks van. Het vruchtwater heeft geen smaak, maar als dat wel zo was merkte jouw kindje hier niets van. De smaakpapillen waren namelijk nog niet ontwikkeld; dat begint vanaf deze week.

Heb je vorige week geprobeerd contact te maken met je kindje, door een warme hand op je buik te leggen? Als dat goed lukt, kun je nu een stapje verder gaan door echt met hem te gaan spelen. Dat doe je door je hand steeds een paar millimeter te verplaatsen. Als je volledig ontspannen bent, de tijd neemt en je goed concentreert, zul je merken dat je kindje steeds opnieuw naar je hand toekomt. Als je een drukke dag hebt gehad en het niet goed lukt om te ontspannen, neem dan eens een bad met lavendelolie. Dat werkt heerlijk rustgevend.

Je hoort wel eens van vrouwen dat ze tijdens hun zwangerschap ineens trek krijgen in dingen die ze normaal niet lusten (zoals augurken), of wild worden van bepaalde geuren (bijvoorbeeld de geur van benzine). Dit is helemaal niet gek. Het is simpelweg een reactie van je lichaam op de veranderingen van jouw hormoonhuishouding. Na de bevalling zijn deze “trekjes” weer over, je hoeft je dus geen zorgen te maken. Natuurlijk mag je toegeven aan je lusten, maar houd het wel binnen de perken. Als je namelijk enorm trek hebt in hamburgers met veel ketchup en augurken en ze gretig eet, bedenk dan dat de extra kilo’s die op je staan te wachten er na je bevalling ook allemaal weer af moeten…

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap