Week per week: week 37

Week per week: week 37

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 08-10-2012 om 19:52

Week 37 van de zwangerschap: je kindje zit nog steeds lekker knus en krijgt steeds minder ruimte om te bewegen. Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan is een paar cm ontsluiting al mogelijk, verder is het al een goed idee om je koffer te pakken, het komt steeds dichterbij!

Lengte van je baby: 46 centimeter
Gewicht van je baby: 3000 gram

Het kan zijn dat je jouw kleintje minder voelt bewegen. Schrik hier niet van, dat komt gewoon omdat hij steeds minder plek heeft om te bewegen in jouw baarmoeder! Met opgetrokken beentjes ligt hij, krap maar fijn en warm, in jouw baarmoeder. Misschien krijg je stoms een stompje van zijn voetje of elleboogje. Pas wanneer je jouw kindje niet meer voelt op de momenten wanneer hij normaal wel van zich zou laten horen, neem dan even contact op met de verloskundige.

Als dit je tweede (of derde, vierde) zwangerschap is, opent de baarmoedermond zich vaak al tijdens de zwangerschap. Dan heb je een paar weken voor de bevalling al twee centimeter ontsluiting. Het is overigens niet schadelijk voor de baby zolang je vliezen niet breken. Ben je zwanger van je eerste kindje, dan opent de baarmoedermond zich pas tijdens je bevalling.

Wanneer je hebt besloten om in het ziekenhuis te bevallen, begin dan nu alvast met het inpakken van je koffer. Neem bijvoorbeeld een lekker wijd t-shirt mee, een pyjama of trui waarin je wilt bevallen. Voor na de bevalling kun je een mooie pyjama meenemen, een badjas, ondergoed, warme sokken en pantoffels. Vergeet ook geen voedingsbeha en jouw toiletspulletjes. Neem, om alles vast te laten leggen, een opgeladen fototoestel mee met genoeg geheugen (eventueel een extra kaartje) en natuurlijk een opgeladen telefoon met alle telefoonnummers erin van mensen die je wilt bellen wanneer jullie wondertje is geboren! Denk je ook aan kleertjes voor jullie kindje?

In de laatste maanden van je zwangerschap kun je last krijgen van aambeien: dit zijn gezwollen aderen rondom je anus. Dat kan pijnlijk zijn en vooral voor veel jeuk zorgen. Aambeien kunnen ontstaan als je last hebt van verstopping en daardoor hard moet persen. Je kunt aambeien tegengaan of verhelpen door direct naar het toilet te gaan als je aandrang krijgt. Als je (te) lang wacht, dikt je ontlasting in en zal het alleen maar moeilijker worden. Drink daarnaast voldoende en let op je voeding. Gebruik in plaats van toiletpapier een washandje met lauw water zonder zeep. Dat “schuurt” een stuk minder.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap