Kinderen van drie jaar twee uur per dag achter computer

Kinderen van drie jaar twee uur per dag achter computer Foto: the UMF

SuzanneH Blogpost door: SuzanneH
Geplaatst op: 17-08-2013 om 14:50

Uit een enquête onder kinderen tussen de zeven en zestien jaar oud en zo’n 1.200 ouders, blijkt dat zo’n één op de acht ouders hun kinderen al vanaf hun tweede levensjaar op internet toelaat. Slechts één op de tien ouders wacht tot hun kind tien jaar of ouder is.

Dit betekent gemiddeld dat ouders hun kinderen vanaf een jaar of drie laten kennismaken met de computer en internet. Kinderen groeien daardoor op met internet en zo wordt het een gewoonte voor hen. Tegen de tijd dat kinderen naar school gaan, brengen zij – thuis en school bij elkaar opgeteld – zo’n twee uur per dag online door. Dit is twee keer zo lang als hun ouders altijd dachten, maar ouders laten hun kinderen wel gewoon hun gang gaan.

Hoewel computeren onschuldig lijkt, kan het op de langere termijn schadelijke gevolgen hebben. Denk aan psychische of sociale problemen. Sommige kinderen vinden hun eigen virtuele wereld veel prettiger dan de echte wereld en kampen hierdoor met communicatie- of concentratieproblemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan lichamelijke problemen. Doordat een kind vaak onderuit gezakt achter de computer zit kan het rugklachten krijgen of op termijn te dik worden, omdat het niet of te weinig beweegt.

Kinderen komen van alles tegen op internet. Van pornografische filmpjes of afbeeldingen tot websites over eetstoornissen of tips om zelfmoord te plegen. Sommige kinderen proberen afslanktips uit of sturen, na inspiratie te hebben opgedaan op internet, seksueel getinte teksten of foto’s naar anderen.

Veel ouders hebben niet door wat voor gevaren internet met zich meebrengt voor hun kind. En de ouders die dit wel precies weten, ondernemen vaak geen actie. Zij proberen hun kinderen te verbieden om te computeren, maar achter de rug van pa en moe om vinden kinderen vaak toch een manier om een bezoek te brengen aan de virtuele wereld. En dat is vrij schokkend.

Lees meer hier en hier over de online gevaren van internet.

Bron: Daily Mail, enquête gehouden door Netmums

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere nieuwtjes

  • Mijn Kind keuvelt #1

    Mijn Kind keuvelt #1

    Wat zijn kinderen toch geweldige wezens. Altijd zichzelf, altijd eerlijk (oké, niet altijd), soms een beetje verlegen en - wees eerlijk - altijd grappig. Wij verzamelen de leukste uitspraken van onze mini's die we online tegenkomen. Om heerlijk ...
    Mijn Kind keuvelt #1

  • Zomervakanties 2018

    Zomervakanties 2018

    Zomervakanties 2018 In de zomer zijn de scholen in Nederland gesloten vanwege de zomervakantie. Wie herinnert het zich niet, zo'n zes weken lang spelen en flierefluiten? Om te voorkomen dat het hele land massaal tegelijk het land uittre...
    Zomervakanties 2018

  • De populairste babynamen van 2016

    De populairste babynamen van 2016

    De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft weer een lijst vrijgegeven met alle babynamen van 2016. Wat zijn de populairste, grappigste en apartste babynamen van afgelopen jaar? Wij vatten ze voor je samen! Top 10 jongensnamen 2016  
    De populairste babynamen van 2016