Het energieverbruik van jouw kind

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 30-01-2014 om 20:52

Jouw kind en een duurzame wereld

Je leert je kinderen vroeg hoe zij met energie om dienen te gaan. Zo begrijpen ze dat ze zelf een aandeel hebben en hun eigen steentje kunnen bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Kleine opdrachten

Leer je kinderen om bewust om te gaan met water. Bijvoorbeeld wanneer zij hun tanden poetsen: laat dan de kraan niet lopen of gebruik een bekertje om het waterverbruik te beperken. Met douchen verbruiken we heel veel water, zet een klok en maak er een spel van. Kan jouw kind binnen twee minuten douchen?

Vervoermiddelen

Woon je ver weg van school of is erheen fietsen gevaarlijk, dan breng je jouw kinderen waarschijnlijk met de auto naar school. Leer je kinderen echter dat je het liefst de auto laat staan en kies om samen de bus te nemen of ga lopend of fietsend naar de bestemming.

Afval scheiden

Niemand vindt afval scheiden leuk, toch is het erg nuttig. Leer je kinderen om zelf compost te maken. Daarbij scheiden ze natuurlijk papier, plastic en overig vuil. Je motiveert ze door er een verhaal van te maken: leg bijvoorbeeld uit hoe papier wordt gemaakt of laat de kinderen zelf papier maken.

Natuurlijke bronnen

Breng je kinderen respect voor de natuur bij en vertel hoe we alles gebruiken, maar dat de bronnen niet onuitputtelijk zijn. Deel meer over de kracht van de wind en de zon en leg bijvoorbeeld uit hoe een zonnepaneel werkt en hoe dat bijdraagt aan duurzaam leven.

Klimaatverandering

Naast goed gedrag, leer je je kinderen natuurlijk ook over de effecten van klimaatverandering. Dit moet geen horror-sprookje worden, maar het is wel belangrijk dat je kinderen beseffen wat er met de aarde aan de hand is en dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen. Vind jij het belangrijk dat je kids weten wat duurzaamheid is?

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gezin

 • Kinderen en huisdieren

  Kinderen en huisdieren

  Jonge kinderen en hun omgang met hond of kat
  Kinderen en huisdieren

 • Kies een naam

  Kies een naam

  Ze zeggen wel eens: ‘what is in a name?’. Nou: alles eigenlijk! Het kiezen van een naam staat bovenaan het prioriteitenlijstje van ouders in wording. Meestal slaan zij er een namenboekje op na, ze kijken in de namen-top-zoveel-van-dat-jaar, of ze horen gewoon een leuke...
  Kies een naam

 • Reisdocumenten voor je kind

  Reisdocumenten voor je kind

  Vanaf 26 juni 2012 moet elk kind in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Waar een kind eerder nog bijgeschreven mocht staan op het paspoort van papa of mama mag dat vanaf 26 juni 2012 niet meer. Hoe dat werkt lees je hieronder.
  Reisdocumenten voor je kind