Reisdocumenten voor je kind

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 13-04-2012 om 19:04

Vanaf 26 juni 2012 moet elk kind in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Waar een kind eerder nog bijgeschreven mocht staan op het paspoort van papa of mama mag dat vanaf 26 juni 2012 niet meer. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Kinderen hebben vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig om te kunnen reizen naar het buitenland en weer terug naar Nederland. Dit geldt voor reizen binnen Europa, maar ook voor reizen buiten Europa. Door deze nieuwe regel verwacht de overheid veel extra aanvragen. De wachttijd kan hierdoor erg oplopen. Regel dus op tijd een paspoort of identiteitskaart voor je kind als je deze zomer op vakantie gaat en vraag het alleen al als het echt nodig is.

Wanneer heeft je kind een paspoort of identiteitskaart nodig?

Je kind heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als je voor 1 september 2012 gaat reizen naar het buitenland en wanneer je kind voor die datum veertien jaar wordt. In dit geval moet je voor 1 mei 2012 een aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart hebben gedaan. Wanneer je voor deze datum een aanvraag doet, heb je het paspoort of de identiteitskaart waarschijnlijk voor 30 juni 2012, het begin van de zomervakantie, in huis. Doe je na 1 mei 2012 een aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart, dan krijg je het document waarschijnlijk pas aan het eind van de zomervakantie binnen, rond 1 september 2012. Wanneer je later bent dan 1 mei 2012 kun je overigens geen spoedaanvragen doen.

Wanneer heeft je kind geen paspoort of identiteitskaart nodig?

Je kind heeft geen reisdocument nodig als het voor 1 september 2012 nog geen veertien jaar oud is en niet naar het buitenland op vakantie gaat. In Nederland hoeven kinderen zich pas te identificeren met een paspoort of identiteitskaart vanaf de leeftijd van veertien jaar. Wanneer je voor 1 september 2012 niet gaat reizen en je kind ook geen veertien jaar is, wacht dan nog even met een paspoort of identiteitskaart voor je kind aan te vragen. De aanvragen die wel voor die tijd nodig zijn, vinden zo een betere doorstroom.

Wat is het verschil tussen een paspoort of identiteitskaart?

Er lijkt geen verschil te bestaan tussen en paspoort of identiteitskaart,  maar er is wel degelijk een verschil. Met een identiteitskaart kun je namelijk reizen naar alle lidstaten van de Europese Unie, maar ook naar Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland. Ga je op reis naar een land wat hier niet tussen staat, dan heeft je kind een paspoort nodig.

Geldigheid van het paspoort van papa en mama

Het vervallen van de optie om een kind bij te schrijven op het paspoort van papa of mama heeft geen consequenties voor de geldigheid van jouw betreffende paspoort. Deze blijft gewoon geldig tot de geldigheid is verstreken. De geldigheid staat vermeld in het paspoort.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gezin