Kinderen en huisdieren

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 08-08-2013 om 19:27

Jonge kinderen en hun omgang met hond of kat

Vaak vragen mensen zich af of het wel verstandig is hun hond of kat te houden als het eerste kind op komst is. Je weet immers niet hoe zo'n dier reageert op de aanwezigheid en onverwachte bewegingen van het nieuwe gezinslid. Aan de andere kant, zo weten we, is het goed voor een kind om met huisdieren op te groeien.

Gelukkig kunnen kinderen en honden en katten het goed met elkaar vinden, maar dat vraagt wel wat begeleiding. Met name bij heel jonge kinderen is het belangrijk ze te leren hoe de omgang zou moeten zijn. Leuk is het dan te zien hoe je kind met het huisdier opgroeit.

Een kat of hond is in de ogen van een jong kind een snel bewegend maar ook leuk object dat zich door het huis verplaatst. Je kind heeft totaal geen besef van hoe het huisdier de extra aandacht die het ineens krijgt ervaart. Het dier kan schrikken door er hardhandig mee om te gaan of er hard tegen te schreeuwen en vervolgens naar je kind uithalen. Het is daarom beter je kind niet met de hond of kat in dezelfde ruimte alleen te laten en er voor te zorgen dat het dier zich uit de voeten kan maken als het nodig is.

Kleine kinderen kunnen nogal hardhandig met een hond of kat om gaan. Dit doen ze niet bewust, deze hardhandigheid komt vooral voort uit enthousiasme en het feit dat de fijne motoriek nog niet volledig is ontwikkeld. Daarom is het goed je kind te begeleiden bij het aanraken van je hond of kat en op een positieve manier uit te leggen waarom het dier bepaalde dingen niet fijn vindt. Vertel je kind duidelijk waarom je een hond of kat beter niet kan aanraken tijdens het eten of slapen. Vertel ook hoe je aan een hond of kat kan zien dat het graag wil spelen en speel dan mee met je kind en je hond of kat. Je kind kind ervaart zo hoe leuk het is om samen te spelen. Leg je kind uit dat een hond en kat met hun staart en oren 'praten' en dat je door er goed naar te kijken signalen van het dier op kan pikken. Door je kind mee te laten helpen met eten geven bouwt het een positieve relatie op met de hond of kat.

Als je de nadruk legt op een positieve uitleg over het gewenste gedrag en de omgang, zal je zien dat je kind een hechte band op weet te bouwen met je hond of kat.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over opvoeding & gezin