Welke voornaam geef ik mijn kind?

Welke voornaam geef ik mijn kind?

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 28-07-2011 om 18:29

Welke voornaam kan ik mijn kind geven, zijn hier regels aan verbonden? De eigennaam die een kind bij de geboorte mee krijgt noemt men de voornaam en deze wordt voor de achternaam geplaatst.

Daar waar kinderen vroeger meestal drie namen kregen, waarbij de tweede en derde naam vaak de namen waren van opa, oma, peter of meter, krijgen kinderen tegenwoordig steeds vaker maar één voornaam. Ook dubbele voornamen komen regelmatig voor. Dit is één voornaam welke bestaat uit twee voornamen, zoals Jan Jaap en Willem-Jan. Zij komen met en zonder streepje voor.

Kan een voornaam geweigerd worden?

U heeft een grote vrijheid in het kiezen van een voornaam voor uw kind al moet u wel met een tweetal beperkingen rekening houden. Zo mag een voornaam bijvoorbeeld niet ongepast zijn. Een ongepaste naam:

  • bevat te veel namen,
  • is in strijd met de geldende normen,
  • is spottend waardoor het kind hier alleen maar last van heeft.

 

Of een voornaam acceptabel is wordt bepaald door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Als hij de voornaam van uw kind weigert of u geeft uw kind geen voornaam, dan krijgt uw kind een voornaam van deze ambtenaar. Als u het hier niet mee eens bent kan uw advocaat binnen zes weken een verzoekschrift bij de rechtbank indienen.

U mag óók zelf de voornaam kiezen indien uw kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft of als uw kind zowel de Nederlandse als een buitenlandse nationaliteit heeft. U dient er wel rekening mee te houden dat Buitenlandse autoriteiten soms alleen namen accepteren die zijn toegestaan op grond van de wet- en regelgeving van het desbetreffende land. Of de Nederlandse voornamen in het land van herkomst worden geaccepteerd wordt kunt u navragen bij het betreffende consulaat of ambassade.

Bekijk ook onze babynamen database met uitleg over de herkomst en betekenis van een naam.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over opvoeding & gezin