Kinderen en vuurwerk

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 23-12-2012 om 19:15

Hoe kun je er samen met je kind voor zorgen dat het afsteken van vuurwerk voor iedereen een feest blijft?

Het is alweer snel Oud en Nieuw. Het kan zijn dat je kind zich misschien nu al verheugt op het afsteken van vuurwerk. Om er voor te zorgen dat het vieren van Oud en Nieuw voor iedereen een feest wordt, en blijft, hebben we wat regels en tips op een rijtje gezet. Met regels bedoelen we niet alleen regels die je als ouder met je kind hebt afgesproken maar ook wettelijke regels. Uiteindelijk is het opstellen van regels of het maken van afspraken bedoeld om zo veilig mogelijk met vuurwerk om te kunnen gaan en om voor zo weinig mogelijk overlast te zorgen.

Groepsdruk

Bekend is dat de invloed van vriendjes op je kind vaak al vanaf 8 jaar groter wordt. Zo kan het gebeuren dat, als iemand in de vriendengroep vuurwerk afsteekt terwijl het nog niet mag of zaken vernielt, anderen in de groep hier aan mee gaan doen. Om hier dan niet aan mee te doen kan moeilijk zijn voor je kind. Toezicht houden op je kind is dus belangrijk maar werkt het best als je je daarbij positief opstelt. Laat merken dat je betrokken bent en praat daarom ook met de kinderen uit de vriendengroep en eventueel met hun ouders over het gewenste gedrag.
Om er voor te zorgen dat vuurwerk afsteken leuk blijft, ook voor anderen, volgen hier een aantal tips om je kind hier bij te begeleiden.

Wettelijke regels voor vuurwerk

We weten dat kinderen en jongeren behoefte hebben aan duidelijke, heldere afspraken, ook met hun ouders. Om goede afspraken te kunnen maken is het goed dat ouders ook de wettelijke regels met hun kind bespreken.

Een aantal wettelijke regels in Nederland zijn:

 • het kopen van vuurwerk mag alleen als je 16 jaar of ouder bent en alleen op 29, 30 en 31 december
 • vuurwerk mag alleen verkocht worden door winkels met een verkoopvergunning en moet voorzien zijn van een etiket waarop staat dat het geschikt is voor particulier gebruik en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Al het op een andere wijze verkregen vuurwerk wordt als illegaal beschouwd en het afsteken van dit vuurwerk is strafbaar
 • het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's nachts op 1 januari
 • het is verboden om met vuurwerk te stunten en er dingen mee te vernielen en daarom strafbaar

Afspraken die je met je kind kan maken:

 • bespreek hoeveel je in totaal aan vuurwerk uit wil geven en hoeveel je kind zelf betaalt
 • stel samen een bestellijst op
 • spreek af wanneer er vuurwerk gekocht wordt en door wie. Bedenk dat jongeren onder de 16 jaar zelf geen vuurwerk mogen kopen en dat er een volwassene mee moet
 • bespreek hoe het vuurwerk tot 31 december wordt bewaard
 • maak afspraken over het afsteken zelf; wanneer en met wie
 • spreek met je kind af dat het mee helpt de vuurwerkresten op te ruimen
 • de consequenties voor je kind als het zich niet aan de afspraken houdt

Licht vuurwerk

Naast het vuurwerk waar we hier over hebben bestaat er ook consumentenvuurwerk met een lichte lading zoals trektouwtjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en sterretjes. Dit mag het hele jaar verkocht worden maar niet aan kinderen onder de 12 jaar. Het afsteken van dit soort vuurwerk mag ook het hele jaar.

Tot slot

Verder willen we adviseren speciale vuurwerkbrillen aan te schaffen die de ogen beschermen tijdens het afsteken van en het kijken naar vuurwerk.

Voor informatie over vuurwerk zelf en het veilig afsteken hiervan verwijzen wij graag naar het internet zoals www.vraaghetdepolitie.nl

En tot slot wensen wij al onze bezoekers fijne Kerstdagen en een knallend maar vooral veilig Oud en Nieuw!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid