Je kind in een hete auto

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 04-08-2013 om 10:15

Wat hitte in een auto met je kind doet.

Je hoort het nog veel te vaak, vorige week nog en ook gisteren weer moest de politie een baby uit een bloedhete auto halen. Mensen staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hitte op het lichaam van een baby.
Je kent het wel, even snel een boodschap doen en de baby wordt in de auto achtergelaten want die ligt net zo lekker te slapen en ach, wat kan er nu in zo'n korte tijd gebeuren.

Wat feiten

Alleen een raampje open laten staan als je baby in de auto achter blijft heeft geen zin. De auto zal iets minder snel opwarmen maar op den duur wordt het toch veel te heet in de auto. Bij een buitentemperatuur van 22 graden denken we niet snel aan oververhitting in de auto. Toch kan ook dan de temperatuur in de auto binnen één uur oplopen tot zo'n 44 graden als de zon schijnt. In de eerste 30 minuten stijgt de temperatuur het snelst, we praten dan al over 34 à 37 graden in de auto terwijl het buiten 'slechts' 22 graden is. Zoals we de afgelopen dagen hebben kunnen merken kan de buitentemperatuur in de zomer makkelijk oplopen tot 28 graden. Als de auto in de zon staat kan het in de auto binnen 15 minuten al 43 graden worden. Is het buiten 34 graden, dan wordt het 52 graden in de auto!

Wat de invloed van hitte is op een baby

Omdat baby's niet zo makkelijk zweten als volwassenen loopt hun lichaamstemperatuur sneller op. Bij een lichaamstemperatuur van 39 graden kan al oververhitting optreden, 42 graden is dodelijk. Met deze hoge temperaturen functioneren de hersenen en organen niet meer en vallen uit. Een baby in een warme auto die last krijgt van oververhitting gaat zweten en begint te huilen vanwege dit onaangename gevoel. Na eerst slaperig en duizelig te zijn geworden raakt de baby gedesoriënteerd. Omdat het teveel energie kost zal de baby stoppen met huilen en uiteindelijk zelfs het bewustzijn verliezen. Hierdoor lijkt het alsof de baby slaapt en voorbijgangers worden niet gealarmeerd omdat de baby niet huilt.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid