Kinderwagens en veiligheid, waar op letten?

Kinderwagens en veiligheid, waar op letten?

Artikel door: lbokdam
Geplaatst op: 20-06-2011 om 19:49

Over het algemeen houden ontwerpers van kinderwagens veel rekening met de veiligheid van het kind. Dit is immers een belangrijk aspect voor iedere ouder. Helaas kan niet alles zo worden afgeschermd dat het kind zich nergens aan kan bezeren. Ook hangt het welzijn van het kind af van de wijze waarop de kinderwagen gebruikt wordt. Daarom staan in dit artikel een aantal tips waar u op kunt letten bij het aanschaffen of gebruiken van een kinderwagen.

Het uitzoeken van een kinderwagen

De keuze van een kinderwagen wordt op veel verschillende punten gebaseerd. Ouders kijken vaak naar design, kleur, en gebruiksgemak. Maar het is ook belangrijk om naar een aantal veiligheidsaspecten te kijken.

Een daar van is het keurmerk NEN-EN 1888. Dit keurmerk betekent dat de kinderwagen goedgekeurd is volgens Europese veiligheidsnormen. De meest bekende kinderwagens die in Nederland worden verkocht hebben dit keurmerk, maar het kan geen kwaad om er naar te vragen in de winkel of het in de gebruiksaanwijzing op te zoeken.

Test de kinderwagen uitgebreid, en let op scherpe randen of blootliggende scharnieren. Controleer of de kinderwagen als hij is uitgeklapt goed vergrendeld is en niet uit zichzelf weer in kan klappen. Let altijd goed op of uw kind ergens bekneld tussen kan raken of dat er delen zijn waar uw kind zich aan kan bezeren.

Kijk of de rem goed werkt, en of de remconstructie er degelijk uit ziet. Een niet goed werkende rem kan bij het gebruik gevaarlijke situaties opleveren! Bekijk ook hoe de riempjes werken en of deze het kind goed op zijn plaats houden.

Controleer op internet of er veiligheidsaspecten van de kinderwagen die u op het oog heeft worden besproken. Enige tijd geleden zijn een aantal type MacLaren buggy’s om veiligheidsredenen teruggeroepen, en zijn er later gratis beschermdelen beschikbaar gesteld. Dit is te vinden op diverse nieuwssites of op de site van MacLaren. Maar ook kunnen er soms punten met betrekking tot de veiligheid van kinderwagens worden besproken op informatieve sites over kinderwagens zoals De Kinderwagens bijvoorbeeld.

Het gebruiken van de kinderwagen

De belangrijkste veiligheidstip met betrekking tot het gebruik is (wellicht overbodig): laat je kind nooit alleen in de kinderwagen!

Wanneer u de baby in de bak wilt leggen, zorg dan dat de kap naar beneden is zodat het hoofdje er niet per ongeluk tegenaan kan stoten. Als het kind eenmaal zelf kan gaan zitten kan de zitting op de kinderwagen worden gezet. De reiswieg is dan niet meer veilig. Zet uw kindje echter niet in de zitting voordat hij/zij kan zitten.

Zet de kinderwagen op de rem voordat u uw kindje in de wagen zet. Dit voorkomt dat de kinderwagen gaat rollen terwijl het kindje nog niet goed vast zit, wat tot ongemakkelijke situaties kan leiden. Hang niet te zware tassen aan de duwstang of aan andere delen van de kinderwagen. De kinderwagen wordt daardoor onstabiel en kan gaan omvallen. Uiteraard kan het boodschappenmandje wel zonder problemen gebruikt worden. Controleer daarnaast de kinderwagen zo af en toe. Als tijdens gebruik bepaalde dingen opeens veranderen, waardoor de kinderwagen bijvoorbeeld minder goed beweegt of minder stabiel lijkt, ga dan altijd op zoek naar de oorzaak.

De meeste van de genoemde punten zijn waarschijnlijk al bekend bij ouders, of zijn wellicht vanzelfsprekend. Toch is het goed om altijd logisch na te blijven denken en altijd de veiligheid in acht te nemen. Houd daarom ook bij aanschaf of gebruik van een kinderwagen de veiligheid van uw kind in de gaten!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid