Babykamer inrichten? De eerste stappen.

Babykamer inrichten? De eerste stappen.

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 30-08-2012 om 07:10

Het klaarmaken van de babykamer is iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Zeker als het je eerste kindje is kom je voor veel vragen te staan. Uiteindelijk valt het wel mee: je zult een aantal dingen moeten aanschaffen zoals een wiegje en een commode, en verder moet je goede voorbereidingen treffen voor de veiligheid van je baby.

Veilig slapen

Er is een enorm aanbod aan wiegjes en kinderbedjes en de keuze is geheel afhankelijk van jouw smaak en budget. Wel moet je letten op een aantal veiligheidsaspecten. Het bedje is verreweg het belangrijkst. Dit moet bijvoorbeeld luchtdoorlatende zijkanten hebben en spijlen met een maximale tussenafstand van zeven centimeter. De meeste ouders zijn geneigd om de baby lekker te laten dromen op een zacht matrasje, omringd door knuffels. Niet doen, want deze kunnen de ademhaling van je baby belemmeren. Het matras dient minimaal acht centimeter dik te zijn en zo hard dat het hoofdje hier niet in kan wegzakken.  Zet het bedje uit de buurt van stopcontacten (afdekken met veiligheidsplaatjes), verwarmingsbuizen en losse snoeren.

Tijdig verven en goed ventileren

Je hebt een goede reden om het schilderen van de  babykamer aan je partner over te laten: verfdampen kunnen schadelijk zijn voor aanstaande moeders. Gebruik oplosmiddelarme verf en begin geruime tijd voor de bevalling, zodat de muren helemaal droog zijn als je kindje wordt geboren. Ook nieuwe meubels kunnen schadelijke stoffen bevatten, dus koop deze op tijd en laat ze een paar weken “ademen”. Zorg hierbij voor een goede ventillatie en plaats een ventillatierooster als dat er nog niet zit. Dat is ook van groot belang voor de baby. Wees niet bang dat je kindje het te koud krijgt: de ideale temperatuur voor een kinderkamer ligt tussen de 16°C en 18°C.
Kijk ook uit voor gordijnen en ander textiel dat je lange tijd in de berging hebt bewaard: hier kunnen schadelijke schimmels en huismijt inzitten. Koop een paar frisse vloerkleden en reinig deze regelmatig.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid