Baby in bad

Baby in bad Foto: Chris. P

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 18-12-2011 om 12:17

Een baby in bad stoppen kan zowel voor de ouder als voor het kindje een plezierige ervaring zijn. Toch zijn er een hoop ouders die erg onzeker zijn over het badderen van hun kleine spruit.

Hoe doe ik mijn baby in bad?

De eerste paar keren dat je je baby een bad geeft kunnen erg angstig zijn, het is daarom een goed idee om altijd een tweede persoon in de buurt te hebben die kan helpen. Deze persoon kan bijvoorbeeld helpen om het kindje te ondersteunen of om een handdoek te pakken die je bent vergeten klaar te leggen.

Als je je baby aan het uitkleden bent en ziet dat er ontlasting in de luier zit, zorg er dan voor dat je je baby al even goed schoon maakt voordat je hem of haar in bad zet. Dit ter voorkoming van ziektes.

Hoe vol moet het bad voor mijn baby?

Vul het bad nooit te vol, zorg er voor dat het water niet hoger dan heuphoogte komt. Om je baby toch warm te houden kan je af en toe zachtjes water over het lijfje gieten met je handen.

Laat het bad van te voren vol lopen en plaats dan pas de baby erin. Doe dit met beleid, hou de baby goed vast en laat hem of haar zachtjes in het water zakken. Ben er op voorbereid dat het huidje van de baby erg glad kan worden als het nat is. Hou dus voldoende grip. Aangeraden is om je baby altijd met één hand vast te houden en zijn nek en hoofdje te ondersteunen.

Als je kindje klaar is met badderen haal het dan voorzichtig uit bad en pak het in in een grote handdoek. Ga het kindje niet droogwrijven maar dep het water van het lichaam totdat het helemaal droog is. Eventueel kan het kindje hierna nog worden ingesmeerd met een speciale lotion.

Dingen die je het beste van te voren kunt klaar leggen

  • een schone luier
  • schone kleertjes
  • een spons of zacht washandje
  • handdoek(en)
  • milde zeep (pH neutraal) of babyshampoo
  • een thermometer om de watertemperatuur op te meten. Een goede watertemperatuur om je baby in bad te doen is 37-38 graden Celsius, zo blijft de baby op temperatuur.
     

Hoe vaak mag een baby in bad?

Het is onverstandig om een pasgeboren baby’tje dagelijks in bad te doen. Dit omdat het water al snel het huidje kan uitdrogen en beschadigen. Vaak wordt er aangeraden om je baby om de dag in bad te doen. Was op dat moment vooral de huidplooien van je kindje goed. Het wassen van het hoofdje, nek, genitaliën dient natuurlijk vaker te gebeuren, bijvoorbeeld bij het wisselen van de luier.

Waar kan ik mijn baby in bad doen?

De wastafel, gootsteen of een speciale plastic badstoel of babybadje is de meest voorkomende manier. Hoewel een normaal bad ook gebuikt kan worden dien je er als ouder rekening mee te houden dat het een veel onhandigere situatie zal zijn om je baby in en uit bad te tillen en te ondersteunen. Je zit namelijk met je knieën naast het bad terwijl je anders makkelijk op stahoogte kunt werken.

De kamer waarin het bad wordt genomen dient warm te zijn, dit omdat ook het bad niet helemaal gevuld zal zijn met water. Zorg ervoor dat je baby het niet te koud krijgt terwijl het in bad zit.

Zorg er daarnaast voor dat de vloer egaal en niet glad is op de plek waar je je kindje in en uit het bad tilt. Leg bijvoorbeeld van te voren een aantal handdoeken op de grond neer.

Wanneer moet ik mijn baby in bad doen?

Kies een moment op de dag uit waarop de kans klein is dat je gestoord wordt. Het is belangrijk dat je te allen tijde bij je baby blijft om verdrinking te voorkomen, zelfs al zit je baby in een speciale badstoel.

Als de baby een aantal maanden oud is kan het ook aangenaam zijn om het mee in bad te nemen op het moment dat je zelf in bad gaat. Pas wel op met het in- en uitstappen, vraag desnoods weer aan je partner om paraat te staan. Let ook op de tijd die je in bad zit voor het behoud van het huidje van de baby. Bij lang badderen kan het huidje snel droog aanvoelen of beschadigd raken.

Overigens kan het warme water ook vaak rustgevend werken voor baby’tjes. Het nemen van een bad voor het slapen gaan werkt dan vaak ook erg goed om een rustige nacht tegemoet te gaan.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging