Kleine ongelukjes

Kleine ongelukjes Foto: tuppus

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 10-03-2012 om 20:27

Oh jee, heeft je kindje met zijn vinger tussen de deur gezeten? Korte oplossingen voor ongelukjes.

Vinger tussen de deur

Koel de vinger onder een koude kraan voor een paar minuten om de pijn en zwelling te verminderen, eventueel in combinatie met een koud kompres. Controleer altijd of je kindje zijn vinger nog kan bewegen. Ga niet zelf aan de vinger voelen en trekken. Het is normaal dat de vinger zal zwellen, let er wel op dat wanneer de zwelling met een half uur niet weg is en het bewegen nog steeds moeilijk gaat er iets ernstigs aan de hand is. Neem contact op met je huisarts, want er is een kans dat je kindje zijn vinger heeft gebroken.

Een splinter verwijderen bij je kind

Gebruik bij een splinter een gesteriliseerd pincet. Ga zeker niet prikken met een naald. Maak het gebied rondom de splinter schoon met warm water en zeep. Houd de pincet bij een vlam om deze te steriliseren. Laat de pincet afkoelen en pak de splinter zo dicht mogelijk bij de huid. Knijp rond de wond, zodat deze een beetje gaat bloeden en het vuil naar buiten komt.  Als je de splinter er niet uit krijgt, omdat deze bijvoorbeeld onder de nagel zit, ga dan naar de huisarts.

Kneuzing of zwelling verzorgen

Geef je kindje rust, koel de wond en leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog. Een been kun je op een stoel leggen, een arm in een mitella. Leg een half uurtje een koud kompres, in de vorm van een doekje of een zakje ijsblokjes, op de zere plek met een handdoek er onder.

Bloedneuzen stoppen

Bij een bloedneus laat je je kindje zitten met zijn hoofd naar voren. Laat hem door zijn mond ademen en knijp tien minuten lang in het zachte gedeelte van de neus. Laat je kindje een teveel aan speeksel of bloed in de mond uitspugen. Als het bloeden langer dan dertig minuten duurt, ga dan naar de huisarts. Stopt het bloeden, mak dan de neus en mond schoon met een watje. Vertel je kind dat hij niet in zijn neus mag peuteren, omdat het bloeden dan opnieuw kan beginnen. 

Snij- of schaafwonden verzorgen

Een snij- of schaafwond maak je schoon met water en zeep en een gaasje. Verwijder stukjes steen en vuil. Het is normaal als de wond tijdens het schoonmaken een beetje gaat bloeden. Lukt het niet om de wond schoon te maken, ga dan naar de huisarts. Druk met een schoon gaasje op de wond om het bloeden te stelpen en plak een pleister over de wond; een pleister die groot genoeg is om de hele wond te bedekken. Dek de wond niet af met watjes, omdat de pluisjes aan de wond blijven plakken.

Brandwonden verzorgen

Heeft je kindje zich verbrand, spoel de brandwond dan zo snel mogelijk tien minuten lang met lauwwarm water onder de kraan. Let er op dat het water niet te koud is voor je kindje, te koud water kan zorgen voor onderkoeling. Kleding die vastgeplakt zit rondom de brandplek moet je niet zomaar weg trekken, knip deze voorzichtig weg rond de brandplek.

Brandwonden worden altijd ingedeeld in een drietal niveaus. Een eerstegraads verbranding geeft een rode, gezwollen en licht pijnlijke huid. Een tweedegraads verbanding geeft hiernaast ook blaren. De ergste verbranding, een derdegraads verbranding, geeft een grauwwitte of zwarte huid. Bedek de wond losjes met schoon, niet pluizend materiaal, zoals een schoon laken. Ga bij een derdegraads verbranding altijd naar de huisarts. Wat je zeker niet mag doen, is brandblaren doorprikken. Een eerstegraads brandwond hoef je niet af te dekken, maar smeer er ook geen zalf op. Mocht de brandwond namelijk erger worden, dan kan de huisarts de huid niet beoordelen.

Vergiftiging bij kinderen

Heeft je kind iets giftigs ingenomen, raadpleeg dan de gifwijzer. Deze is te koop bij elke apotheek. Het beste hang je een dergelijke gifwijzer op een snel toegangelijke plek in je huis. Bijvoorbeeld op de koelkast. Op die manier heb je altijd alle informatie snel bij de hand als dat nodig is. Heb je geen gifwijzer, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Doe voor die tijd niets, geef je kind bijvoorbeeld niet zomaar drinken om "door te spoelen". Dit kan de gevolgen alleen maar erger maken. Ook het laten overgeven of braken kan het tegenovergestelde effect hebben.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging