Babymassage

Babymassage Foto: o5com

Artikel door: SuzanneH
Geplaatst op: 06-03-2012 om 19:23

Babymassage draait om aanraking en contact met je baby en is een goede manier om de band met je baby te versterken. Daarnaast helpt babymassage om de gezondheid van je kindje te bevorderen, het kan stress verlichten en het stimuleert de groei en ontwikkeling van je kindje.

Hoewel ouders in de Westerse wereld meestal nog al sceptisch zijn ten opzichte van babymassage is babymassage in tal van verre landen en culturen een dagelijks onderdeel van de verzorging van je baby. Veelal wordt babymassage in de eerste levensjaren van een kindje gegeven, tot hij zelfstandig kan bewegen, kruipen en lopen. In de eerste weken heeft een baby nog maar weinig controle over zijn lichaampje. Door de aanrakingen stimuleer je de bloedsomloop, de doorbloeding van de huid, maar ook stimuleer je de spierontwikkeling en de zintuigen. Te vroeg geboren baby's die gemasseerd worden blijken minder geprikkeld gedrag te vertonen en ze nemen sneller toe in lengte en gewicht. Ook zijn deze baby's actiever, alerter en zullen ze een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Hiernaast word jij je als ouder, door te masseren, bewuster van de lichaamstaal van je baby.

Massage tijdens de zwangerschap


Je kunt je baby vanaf zijn geboorte masseren, maar je kunt hier ook tijdens de zwangerschap al mee beginnen. Een massage tijdens de zwangerschap is om een heleboel redenen zinvol. Het is voor een baby een enorme verandering om in de grote mensenwereld terecht te komen als je gewend bent aan het heerlijk vertoeven in de veilige en warme baarmoeder. Bij een juiste massagetechniek voelt een baby zich veilig en fijn, waardoor de overgang tussen de baarmoeder en de buitenwereld gemakkelijker kan verlopen. Na de geboorte van een kindje werkt massage vooral rustgevend.

Wanneer beginnen met masseren: kies een rustig moment

Wanneer je jouw kindje wil gaan masseren, doe dit dan op een rustig moment. Het is prettig als dit steeds op een vast moment is. Bijvoorbeeld ’s ochtends voor je baby in bad gaat of ’s avonds voor je baby gaat slapen. Zorg ervoor dat je op zo’n moment zelf zo ontspannen mogelijk bent. Zet je telefoon, computer en de deurbel uit en leef je volkomen in. Focus met al je gedachten op het masseren van je baby. Een kindje merkt al snel het verschil tussen liefdevolle aanrakingen, maar ook oppervlakkige aanrakingen of wanneer papa of mama er niet geheel bij is met zijn of haar gedachten. Masseer je kindje niet als hij ziek is, krampjes heeft, moe is en wil gaan slapen, direct voor of na de voeding of wanneer hij koorts heeft.

De voorbereiding van een babymassage

Masseer je baby in een rustige ruimte waar het lekker warm is. Zo’n 22 graden Celsius is een ideale temperatuur. Draag luchtige kleding, zoals een T-shirt met korte mouwen en een korte broek. Doe sieraden zoals ringen of een horloge af en wees voorzichtig met lange nagels. Leg een zachte handdoek neer en zet olie in een kommetje klaar. Gebruik uitsluitend koudgeperste en ongeraffineerde plantaardige oliën. Deze olie wordt in zijn geheel opgenomen in de huid en het bevordert de ontspanning. De juiste oliën zijn verkrijgbaar in natuurvoedingwinkels of reformhuizen.  Leg eventueel wat extra handdoeken zoals hydrofielluiers klaar om je baby na de massage schoon te maken. Let op: na de massage is je baby glibberig, houd hier goed rekening mee.

Beginnen met de massage

Wanneer je ontspannen bent, de ruimte rust uitstraalt en de juiste temperatuur heeft en olie en handdoeken klaar liggen, kan de babymassage beginnen. Leg je baby op of tussen je blote benen. Je kunt op bed zitten, op een deken op de grond of je baby met een handdoek op het aankleedkussen leggen. Haal een paar keer diep adem en adem rustig om lichaam en geest echt goed te ontspannen. Pak wat massageolie uit het kommetje en verwarm dit met je handen voor je het op de huid van je baby aanbrengt. Begin de massage daar waar je baby dit prettig vindt. Dit zijn meestal de beentjes en voetjes. Tijdens het masseren kun je zachtjes zingen of praten. Oogcontact kan fijn zijn, maar hoeft niet. Masseer je kindje niet langer dan vijf tot tien minuten. Een tien minuten durende massage staat gelijk aan één uur zware inspanning bij volwassenen. Wacht na een massage de reactie van je kindje af. Stop met masseren als je baby onrustig wordt of gaat huilen.

De beentjes en voetjes masseren

Maak een ‘O’ met je wijsvinger en je duim en maak afstrijkende bewegingen vanaf de liezen naar de voetjes toe. Doe dit eerst met je ene hand, daarna met je andere hand. Pak hierna beide onderbeentjes vast en maak fietsbewegingen; met de knietjes naar het buikje toe. Alles steeds in rustige bewegen. Leg nu de voetjes van je kindje over elkaar zodat hij in kleermakerszit ligt. Leg je hand op de voetjes en rol je kindje zachtjes van links naar rechts. Maak ook een cirkelvormige beweging in deze houding. Tot slot neem je een voetje in beide handen en masseer je de onderkant van het voetje met een platte duim. Doe dit in cirkeltjes van de hiel naar de teentjes toe. Het masseren van de voetzolen werkt heel kalmerend voor je kindje.

Het buikje masseren

Leg je hand op de buik van je baby. Maak met de palm van je hand een beweging met de klok mee over het zachte deel van het buikje. Deze massagetechniek helpt tegen luchtophopingen in de darmen van je baby. Masseer nu vanaf het borstbeen naar het schaambeen. Deze beweging heet ook wel het waterrad. Ga diagonaal over de borst door te masseren van de linkerschouder naar de rechterheup en van de rechterschouder naar de linkerheup.

Het ruggetje masseren

Leg je kindje op zijn buik over je benen. Masseer het ruggetje van je baby alleen als hij zijn hoofdje ontspannen heeft neergelegd. Strijk van het achterhoofdje over het ruggetje naar de billetjes toe. Hierna maak je aan weerszijden van de ruggengraat kleine cirkeltjes met je vingertoppen. Ga van de schouders tot aan de billetjes. Masseer hierna de billetjes om het heiligbeen. Doe dit heel zachtjes.

De borst en armpjes masseren

Leg je kindje op zijn rug. Leg je handen op zijn borst en strijk naar de zijkanten van het lichaam. Neem zijn armpjes mee in de beweging. Houd de handjes heel even vast en masseer ze met je duim. Rol je kindje nu op zijn zij. In deze houding kun je de armpjes gemakkelijker masseren. Wissel af met je rechter en linkerhand. Maak, net als bij de beentjes, een 'O' met wijsvinger en duim en glijd vanaf de schouder naar het handje.

Shantala massage

Bij babymassages wordt er vaak gesproken over Shantala massage. Dit is een ritmische manier van masseren die zijn oorsprong vindt in India. Het is een totale lichaamsmassage voor baby's. Shantala massage wordt echter ook toegepast bij mensen die terminaal zijn of een handicap hebben. Er zijn een hoop cursussen beschikbaar voor ouders, informeer goed naar de verschillen. Vaak komen er in dergelijke cursussen ook onderwerpen voorbij als huilproblemen, darmkrampen en andere ongemakken.

Veel plezier!

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over gezondheid & verzorging