Week per week: week 20

Week per week: week 20

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 11-06-2012 om 19:13

Week 20 van de zwangerschap: de twintig weken-echo, het voelen van de bewegingen van je baby, hardere botjes, ietsje meer eten en het veranderen van je oogvocht.

Lengte van je baby: 25 centimeter

Gewicht van je baby: 320 gram

Hoera! Je bent op de helft van je zwangerschap! Dit is meteen het moment dat je je baby zou kunnen voelen. In week 17 van de zwangerschap vertelden we dat de verloskundige op dat moment zou kunnen voelen of je één of twee (of meer) kindjes in je buik hebt en dat je dit vanaf week 20 zelf zou kunnen voelen. Dat moment is nu aangebroken! Maak je echter geen zorgen als je je kindje nog niet voelt. Als je voor de eerste keer zwanger bent, kan het zelfs nog een paar weken duren. Wanneer dit je tweede kindje is heb je je kindje misschien al wel eerder gevoeld, maar dat hoeft niet.

Als je je toch zorgen maakt of je kindje gezond is, dan kun je een twintig weken-echo aanvragen. Dit gebeurt in overleg met je gynaecoloog of verloskundige. Ook je huisarts kan je hier bij adviseren. Bij een twintig weken-echo wordt onderzocht of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft, maar de echo kan je ook geruststellen over de gezondheid van je kleintje. Een twintig weken-echo is trouwens niet te vergelijken met een pretecho! De echo is puur om te kijken of je kindje al dan geen lichamelijke afwijkingen heeft en niet om te kijken of je een jongetje of meisje krijgt.

Het kan zijn dat je het voelen van je kindje in het begin verwart met gerommel in je darmen. Langzaam maar zeker ga je echter merken dat het niet je darmen zijn, maar je kindje! De botjes van je kindje worden steeds harder, waardoor je zijn bewegingen steeds beter voelt. Over een paar weken kan ook je partner de bewegingen van je kindje voelen.

Je zult merken dat je bewegingen van je kindje gaat herkennen. Je kindje heeft bijvoorbeeld een slaap-waakritme aangenomen. Als je kindje gaat slapen, dan nestelt het zich in zijn of haar favoriete houding waarbij het hoofdje op de borst rust, of achterover gekanteld op de rug steunt.

Vanaf dit moment gaat je kindje terugkerende geluiden beter herkennen. Wanneer je kindje die geluiden hoort na de bevalling, kan hij of zij daar een stuk rustiger van worden, omdat hij deze nog kent uit de warme en veilige baarmoeder.

Je zwangerschap is niet het enige wat op de helft is. Ook je kindje is op dit moment qua lengte ongeveer de helft van zijn uiteindelijke lengte. Bij de geboorte is een kindje gemiddeld zo’n vijftig centimeter.

Vanaf dit punt mag je ietsjes meer gaan eten. Zo’n honderd tot driehonderd calorieën extra per dag is genoeg. Tegen het eind van je zwangerschap zijn honderd tot honderdvijftig calorieën extra genoeg, omdat je tegen die tijd minder zult sporten en dus minder beweegt. Het genoemde aantal calorieën zit bijvoorbeeld in een paar appels, een goed belegde boterham en twee glazen halfvolle melk.

Je oogvocht verandert onder invloed van je zwangerschapshormonen. Wanneer je lenzen draagt, vooral als dat harde lenzen zijn, kun je last van je ogen krijgen. Sommige vrouwen hebben zoveel last dat zij de rest van de zwangerschap geen lenzen meer kunnen dragen en hun bril weer op moeten zetten.

Ben je nog steeds aan het oefenen met het optillen van je benen en rondjes draaien met je voeten? Die tip gaven we in week 17 om jouw bloedsomloop te stimuleren. Het kan ook helpen tegen vermoeide benen. Wat ook helpt tegen vermoeide benen is mentholcrème, te koop bij de drogist. Hier krijg je heerlijk koele benen van.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over gezondheid & zwangerschap