Veilig slapen in de kinderkamer
Artikel door: lbokdam
Geplaatst op: 09-06-2011 om 12:54
Een jong kind groeit snel, het is dus belangrijk dat een kinderbed meegroeit. Je kunt er voor kiezen om een ‘meegroeibed’ te kopen of je kunt op verschillende leeftijden een nieuw bed kopen. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een veilig bed voor je kind? En welke soorten bedden voor kinderen zijn er?
Wieg
Koop ’n wiegje van minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang.
Een bodem met gaatjes in de wieg zorgt voor een goede ventilatie.
De bekleding moet goed gespannen zitten en niet gewatteerd zijn. Nog beter is om geen bekleding te hebben. Ook een bedverkleiner wordt afgeraden.
Kies voor een stevig matras van maximaal 10 cm dik en van polyether dat goed lucht doorlaat. Ook moet het matras perfect aansluiten aan de binnenkant van de wieg en niet omsloten zijn met ondoorlaatbaar plastic.
Kies voor een bedje met spijlen aan de vier zijden, dit maakt de kans op wiegendood kleiner en zorgt voor een goede luchtcirculatie en temperatuurcontrole.
Ledikant
Een kindje kan tot het een meter is in een ledikant slapen, dus tot ongeveer 3 jaar oud.
De afmetingen van het ledikant moeten minimaal 120 x 60 cm zijn.
Een gaatjes- of lattenbodem is het meest geschikt vanwege ventilatie, met maximaal 6 cm tussen de latten. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet bekneld kan raken.
Als het ledikantje in de laagste stand staat, mag de afstand tot de bovenkant niet meer dan 60 cm zijn, en in de hoogste stand minimaal 30 cm. Zo valt je kind er niet uit.
Kies voor een matras van minstens 8 cm dik, geen waterbed.
Peuterbed
Het peuterbed zit qua formaat tussen een ledikant en volwassen bed. Een goed peuterbed bevat opstaande randen die ervoor zorgen dat je kind niet uit bed kan vallen, maar ook een plek om zelf veilig in en uit te stappen. Er zijn peuterbedden beschikbaar die zijn om te zetten naar het formaat van een volwassen bed.
Hoogslaper
Zorg dat er een stevig hekje rond het bed zit. Kies bij het trapje voor brede, veilige traptreden. Bij open traptreden kan een kindje er sneller met zijn of haar beentjes doorschieten dus kies voor een dichte trap. Zorg daarnaast dat je kind niet het hoofd kan stoten tegen het plafond vanuit een normale zithouding in de hoogslaper.
Algemene tips voor de aanschaf van een veilig bedje
- Kies voor bedden met stompe, ronde hoeken.
- Spijkers en nietjes mogen niet uitsteken en er mogen geen splinters in het hout zitten.
- Kijk na of er geen giftige stoffen gebruikt werden voor de productie.
- Kies voor bedden die gemakkelijk af te wassen zijn.
- Indien er spijlen in het bed zitten dan mogen deze niet verder dan 6 cm uit elkaar staan, anders kan je kindje klem komen te zitten met zijn / haar hoofdje.
- Kleine onderdelen moeten niet losgepeuterd kunnen worden.
- Gaten en gleuven in het bed mogen niet te groot zijn anders kan je kindje zijn of haar vingers beknellen.
- Het bed moet stevig staan, zodat het niet kan kantelen. Eventuele wieltjes moeten vastgezet kunnen worden.
- Het gebruik van hoofdkussens wordt afgeraden tot de leeftijd van twee jaar, evenals synthetische of natuurlijke dekbedden. Gebruik liever een slaapzak of deken met laken.
- Let op dat er geen hoofdbeschermer of kussens aan de binnenkant van het ledikantje zitten, dit kan gevaarlijk zijn wanneer je kind hier met zijn / haar gezichtje tegenaan ligt.
- Kijk of er een keurmerk EN 716 in het bedje staat, wat betekent dat het bedje voldoet aan de Europese normen voor veiligheid.
Wanneer je kind veilig kan slapen, slaap je zelf ook een stuk beter!
Plaats een reactie
Andere artikelen over overige & veiligheid
-
Barbecueën met kinderen
Gaan jullie lekker barbecueën met het lekkere weer? Bekijk onze tips om het barbecueën met kinderen veilig en gezellig te houden.
Barbecueën met kinderen -
Je kind in een hete auto
Wat hitte in een auto met je kind doet.
Je kind in een hete auto -
Kijk mama, geverfd!
Met kinderen in huis zit een ongeluk in een klein hoekje.
Kijk mama, geverfd!