Kind in auto

Kind in auto Foto: MJ/TR

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 06-04-2011 om 20:11

Je kind in je eigen auto meenemen of mee laten rijden met familie, de ouders van vriendjes of vriendinnetjes of de sportbegeleider; het is de normaalste zaak van de wereld. Vaak gaat het om korte afstanden en natuurlijk weten we dat de chauffeur voorzichtig rijdt, want vaak zitten ook zijn eigen kinderen in de wagen. Er zijn echter ook wettelijke regels waar aan voldaan moet worden als we kinderen in de auto vervoeren.

Zo moeten kinderen die jonger zijn dan 18 jaar en een lengte hebben van minder dan 1,35 meter zowel voorin als achterin worden vervoerd in een goedgekeurd autokinderzitje. Is je kind langer dan 1,35 meter dan moet het een autogordel dragen, zowel voorin als achterin. Het is dan wel toegestaan een zogenaamde zittingverhoger te gebruiken.

Kind voorin of achterin de auto

In feite geldt dat, als er aan de regels wordt voldaan, een kind zowel voorin als achterin de auto vervoerd mag worden. Voor de veiligheid van het kind maakt dat immers weinig verschil. Als het om baby’s gaat is het voor de veiligheid echter wel beter ze zo lang mogelijk achterstevoren, dus tegen de rijrichting in, te vervoeren.

Wat is een goedgekeurd autokinderzitje eigenlijk?

Met autokinderzitjes worden baby autostoeltjes en kinder autostoeltjes bedoeld. Ook zittingverhogers vallen onder de noemer autokinderzitjes. De goedgekeurde autokinderzitjes mogen zowel voorin als achterin de auto worden gebruikt. Je herkent de goedgekeurde autokinderzitjes aan het ECE 44/03 of 44/04 label. Dit betekent dat het zitje voldoet aan de Europese veiligheidseisen.

Kind en airbag

Een airbag die wordt geactiveerd kan grote gevolgen hebben voor een kind dat er achter zit. Kinderen mogen alleen in een baby autostoeltje tegen de rijrichting in worden vervoerd als de airbag voor die stoel is uitgeschakeld. Verder is het aan te raden de airbag uit te schakelen bij het vervoeren van kinderen tot 12 jaar. In het instructieboekje van je auto kan je lezen hoe de airbag uit te schakelen is. Bij auto’s waar dit niet kan dient de stoel zo ver mogelijk naar achteren te worden gezet.

Goed gebruik van kinderzitjes en autogordels

Het is belangrijk, en ook verplicht, om de autokinderzitjes en autogordels te gebruiken zoals dat door de fabrikant is voorgeschreven. Zo mag het diagonale deel van de autogordel niet onder de arm of achter de rug gedragen worden omdat deze dan bij een eventuele aanrijding niet goed werkt. Het is ook voor zwangere vrouwen veiliger de autogordel op de juiste wijze te dragen. Wat is de juiste wijze: het heupgedeelte van de gordel onder de buik en het diagonale deel boven de buik over de borst.

Kinderzitje en gordelverlenger

Het is niet toegestaan een zgn. gordelverlenger te gebruiken bij een autokinderzitje. De reden hiervan is dat er momenteel onvoldoende bekend is over de kwaliteit hiervan. Als de autogordel te kort blijkt te zijn dient er een andere goedgekeurde gemonteerd te worden. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen een autokinderzitje aan te schaffen dat wel met de originele autogordel te bevestigen is.

Gebruik aparte gordelgeleider

Een gordelgeleider geleidt het diagonale deel van de autogordel over de schouder i.p.v. over de hals. Zittingverhogers zijn vaak voorzien van gordelgeleider maar je kan ook aparte gordelgeleiders kopen. Voor het gebruik van aparte gordelgeleiders gelden wel een aantal beperkingen. Ze mogen alleen gebruikt worden door kinderen die kleiner zijn dan 1,50 meter en voor wie, vanwege hun hoge gewicht (36 kg of meer), geen zittingverhoger te verkrijgen is, en door volwassenen met een lichaamslengte van minder dan 1,50 meter.

Het gebruik van een aparte gordelgeleider is in alle andere gevallen en situaties verboden. Een aparte gordelgeleider mag alleen aan het diagonale gedeelte van de autogordel worden bevestigd. Het is verboden een gordelgeleider te gebruiken die het diagonale gedeelte met de heupdeel van de autogordel verbindt.

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

Ondanks het feit dat de regelgeving voor het vervoer van kinderen in alle landen die deel uit maken van van de Europese Unie geldt, kunnen er verschillen zijn. Zo is het in sommige landen voor kinderen onder de 1,50 meter, in plaats van 1,35 meter, verplicht een autokinderzitje te gebruiken. Het is raadzaam met de autoriteiten van het betreffende land contact op te nemen voor informatie over de juiste regels.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 



captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid