Je kind beschermen tegen verdrinking?

Je kind beschermen tegen verdrinking? Foto: chimothy27

Artikel door: mijnkind
Geplaatst op: 31-08-2012 om 18:43

Zwemmen is één van de leukste zomeractiviteiten voor kinderen en hun ouders. Toch sterven er helaas jaarlijks honderden kinderen wereldwijd aan de gevolgen van verdrinking. Ouders moeten goed op de hoogte zijn hoe ze hun kinderen kunnen beschermen tegen water ongelukken. Naast de normale richtlijnen van zwembaden zijn er nog een aantal tips die helpen om je kind veilig te laten spelen of afkoelen in het water.

Veel ouders met kinderen zoeken in de zomer de zwembaden, meertjes, rivieren of de zee op om lekker te spelen in het water en natuurlijk om af te koelen. Al dit plezier zorgt echter wel voor een verhoogt risico op ongelukken zoals verdrinking.

Iedere minuut telt bij verdrinking

Ieder jaar opnieuw verdrinken er honderden kinderen en liggen de ziekenhuizen vol met kinderen die te lang onder water zijn geweest. Met name kinderen tot 5 jaar vormen een risicogroep. Een kind kan al verdrinken in een plasje van slechts 2 cm diep water. Na ongeveer 2 minuten kan een kind zelfs zijn bewustzijn verliezen en na 4 tot 6 minuten kan het onomkeerbare hersenbeschadiging hebben opgelopen of nog erger. Het is dus een kwestie van minuten.

Het is opvallend dat de meeste kinderen die verdrinken voor het laatst gezien zijn in het ouderlijk huis en de ouders dus helemaal niet door hadden dat het kind bijvoorbeeld in de achtertuin aan het spelen was. Wat misschien nog wel verontrustender is is dat het merendeel van de kinderen slechts minder dan 5 minuten uit het oog is. Hierboven zeiden we al dat het belangrijk is om te weten dat elke minuut telt omdat alles zo snel gaat. Helaas is het ook zo dat kinderen tijdens het verdrinken vrijwel onhoorbaar zijn door het water en je als ouder dus minder snel alert wordt gemaakt op het feit dat er iets aan de hand is dan wanneer je kind bijvoorbeeld op de stenen valt.

Verborgen gevaren bij kinderen in zwembaden

Naast het normale gevaar van verdrinken, omdat het kind onvoldoende kan zwemmen, zijn er nog andere gevaren die misschien minder voor de hand liggen. Zo kan het kind met zijn voetje in een afvoer vast komen te zitten door er zelf in te stappen of door simpelweg te worden aangezogen. De zuigkracht van een afvoer of pomp is voor volwassenen vaak geen enkel gevaar maar een kindje zal hier veel eerder hinder van ondervinden. Een ander gevaar is dat een kind met bijvoorbeeld zijn zwembroek of haren vast komt te zitten aan een zwembadtrapje en niet meer zelfstandig los kan komen. Het is daarom belangrijk om je kind nooit zonder toezicht te laten zwemmen. Bovenstaande gevaren van vastzitten kunnen overigens ook voorkomen in die gezellige hot tub of een klein buitenbadje in de tuin. Het kan zomaar zijn dat het kind per ongeluk zelf de pomp aanzet of de afvoer per ongeluk opendraait met een schoppende beweging tijdens het zwemmen.

Veilig zwemmen, voorkom verdrinking bij je kind

 • laat je kind nooit alleen, zorg dat je altijd je kind kan zien.
 • zorg ervoor dat je je aandacht op je kind hebt en laat de telefoon, tijdschriften en boeken aan de kant liggen zodat je geen last van afleiding hebt.
 • vertel je kind dat het uit de buurt moet blijven van afvoeren en aanzuigingen van pompen.
 • als je kind lang haar heeft maak dit dan vast door middel van een knotje bijvoorbeeld.
 • zorg ervoor dat het water voldoende diep is als je kind gaat duiken om te voorkomen dat het met zijn hoofd de grond raakt.
 • kijk van te voren goed waar dat er bijvoorbeeld een reddingsboei hangt en waar de hulpverleners post is zodat je weet waar je naar toe moet bij een gevaarlijke situatie.

Veiligheidstips voor je eigen zwembad of hot tub

Als je zelf een zwembad of hot tub in de tuin hebt staan is het goed om te controleren of je de volgende zaken hebt geregeld die ongelukken kunnen voorkomen.

 • laat het zwembad niet open liggen wanneer het niet in gebruik is.
 • zorg dat je zwembad kan worden afgesloten met hekken (die op slot kunnen) of nog beter; een harde cover waarop gelopen kan worden.
 • zorg ervoor dat de pomp gebruik maakt van een vacuüm beveiliging, een dergelijke pomp stopt met werken wanneer de afvoer geblokkeerd is.
 • zorg dat je ook zelf een reddingsboei en bijvoorbeeld een haak in de buurt van je zwembad hebt liggen.
 • maak gebruik van roosters bij de afvoer van bijvoorbeeld de hot tub zodat er niets in vast kan komen te zitten. Een rooster is vaak groter qua oppervlakte en daarom minder gevaarlijk.
 • zorg dat je meerdere aanzuigpunten hebt, dit verlaagd de druk.

Plaats een reactie

Zelf een opmerking of een tip? Plaats hier je comment en geef jouw advies!

 captcha

Andere artikelen over overige & veiligheid